Menu 

U voćnim sokovima se često nalazi svašta nešto osim voća, a ni oni 100-odstotni nisu baš tako zdravi. Saznajte pravu istinu o napicima koje kupujete.

Obožavamo da se osvežimo voćnim sokom, posebno u jutarnjim časovima. Biramo one najzdravije, pune voća, dobrih voćnih kombinacija, ali da li smo svesni šta sa tim stvarno kupujemo?

Nalepnica na soku, na prvu, obećava – čovek bi pomislio da je reč o piću iz raja – organskom napitku punom zdravlja, ali kada okrenete bocu, pa pogledate sastojke pojavljuje se neka druga priča. Naravno, postoje pravi sokovi sa 100 odsto udelom voća i oni su obećavajući, ali treba imati na umu da sa njima dobijate i mnogo više voćnog šećera i kalorija.

Sveže voće ili sokovi

Verovatno već znate odgovor – nutricionisti će uvek reći – prvo sveže voće. Zašto? Jer sokovi gube ona vlakna, koja nestaju tokom procesa obrade. To ne znači da treba da izbegavate sokove, samo treba da znate šta da tražite.

devojcica sokProblem sa čistim voćnim sokom

Ako na etiketi piše da je reč o soku sa 100-odstotnim udelom voća, onda je to verovatno i istina. Taj sok je dobar jer sa njim dobijate korisne antioksidante i vitamine iz voća, ali, kao što smo rekli, i mnogo više kalorija i šećera – čaša ovog soka sadrži duplo više kalorija nego kada pojedete svežu voćku. Čaša soka od narandže, recimo jednaka je (u kalorijskoj računici) količini od 3 narandže. Takođe, vlakna ne dobijate u istim količinama, jer su izgubljena u procesu prerade.

Sintetička vlakna

Kako se u obradi vlakna, kao što smo istakli, često gube, proizvođači ponekad dodaju i veštačka, pa vaš sok i nije više tako prirodan. Ako piše na soku da je reč o napitku sa 100-odstotnim udelom voća sa vlaknima onda je tu verovatno reč i o dodatku – aditivu maltodekstrinu, koji se ponaša kao skrobni ugljeni hidrat.

Boje

Naravno, mnogi od “prirodnih” sokova sadrže i veštačke boje. Najčešća je, na žalost Crvena 40, koju povezuju sa hiperkinetičkim poremećajem kod dece. Među ne tako zdravima je i Žuta 6, koju koriste u sokovima od narandže. Postoje i prirodne boje za hranu (od cvekle ili mrkve), ali morate pažljivo čitati etikete, posebno ako ste alergični na ovo povrće.

sveze cedjeni sok

Aditivi

Pojačivač ukusa etil butirat se obično koristi u sokovima od narandže ili anansa ili nekim tropskim miksevima. Kako ponekad sokovi tokom obrade izgube ukus proizvođači angažuju firme (iste one koje prave formule i za parfeme) da naprave dodatke kojima će poboljšati ukus sokova. Ne navode ih obično među sastojcima, jer se dobijaju iz esencije narandže i ulja. Stručnjaci će vam ipak reći da ti “prirodni dodaci” ne liče na ništa iz prirode. Industrija okusa je danas toliko jaka da mogu da stvore ukuse voća (bez imalo voća) da ne možete da razaznate razliku između prirodnog soka i “neprirodne mešavine”.

Pročitajte i kako da napravite svoje .

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. Мирјана Сребрић

    ujutru – kafa

  2. Nada Dobrić

    Sve sem voca

  3. Gorica Kurtic

    Sta se nalazi?Nalazi se cista hemija stetna za organizam.Moja unuka ofarbala kosu sa STEP sokom u prahu.Evo vec mjesec dana ima boju.A i ti sokovi koji su gotovi imaju istu bazu.Na nama je da odlucimo da li ce mo to piti.

Napišite komentar