Menu 

Možete li zamisliti sendvič baz omiljenog kečapa ili majoneza? Ako je vaš odgovor, ne, moraćemo vas razočarati jer upravo ovi proizvodi spadaju među najgore namirnice koje nikako ne bi trebalo upotrebljavate. Otkrivamo više.

Efekti ovih dodataka koje svakodnevno koristimo smatraju se zanemarljivima, ali oni od hranjivih obroka mogu napraviti fijasko.

Evo liste najgorih dodataka vašim jelima:

dreamstime_s_9192103

Majonez

Industrijski napravljen majonez se uglavnom radi od sojinog ulja jednog od najštetnijih ulja koje se može naći na tržištu, a kojim je industrijski prerađena hrana veoma bogata. Sojino ulje sadrži veoma štetne trans masti, a veruje se da je većina sojinih zrna od kojih se ulje pravi na stranom tržištu genetski modifikovana. S druge strane majonez može da sadrži fruktozu iz kukuruznog sirupa koja veoma toksično deluje na jetru. Probajte recept za domaći majonez iz teksta “Kako je nastala majoneza”.

Domaće pripremljen majonez koji sadrži samo žumanca, maslinovo ulja, malo sirćeta ili limunovog soka i soli u suprotnom može biti veoma dobar za vaše zdravlje.

Kisela pavlaka

Kisela pavlaka može biti veoma ukusan začin vašim jelima, ali i veoma toksičan u zavisnosti šta su sve proizvođači u nju stavili.

Zasićene masti i masti životinjskog porekla suprotno mnogim mišljenjima nisu neophodne za ljudsku egzistenciju.

Mlečni proizvodi koji nisu organskog porekla često su sadržali opasne hormone rBGH koji su zabranjeni u Kanadi, Japanu, Novom Zelandu, Australiji i celoj Evropskoj uniji, ali su u SAD najpodavaniji životinjski lek. Ovaj hormon je povezan sa povećanjem rizika od nastanka dojke.

Iako se godinama piše o štetnosti ovog hormona, pažljivo pročitajte etikete na vašim mlečnim proizvodima i proverite da li se oznaka rBGH nalazi.

dreamstime_s_31127107

Kako napraviti domaću kiselu pavlaku

Za početak odaberite najbolju tečnu pavlaku, a za to će vam najbolje poslužiti punomasna pavlaka za šlag, ali koja u sebi ne sadrži šećer.

Drugi korak je da odaberte pravo sredstvo za fermentaciju, a opcija je više.

Možete koristiti sirilo koje možete pronaći u biošopovima ili apotekama, a možete koristiti i jogurt ili zrnca kefira.

Ako se odlučite za jogurt postupak je sledeći:

U jednu šolju slatke pavlake umešajte 1-2 kašike jogurta i ostavite da stoji 12-18 sati na temperaturi od 21-26 C, nakon što je proces fermentacije završio, pavlaku spremite u frižider i to je to.

Kečap

Kukuruzni sirup prepun fruktoze je jedan od najvećih problema industrijskog kečapa. Većina njih sadrži prekuvani paradajz, vodu i supstance koje stave pod nazive „prirodne arome“ iza kojih se obično kriju štetne hemikalije.

dreamstime_s_2385570

Samo jedna kašika kečapa sadrži 4 g šećera, a većina ljudi na dnevnoj bazi koristi mnogo više od jedne kašike što naglo povećava dnevni unos šećera u organizam, a stručnjaci tvrde da dnevni unos fruktoze ne bi trebalo da prelazi 25 g dnevno.

Umesto kečapa napravite domaći marinara sos po našem receptu. “Kako da napravite marinara sos”.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Dacho

    Da li ste sigurni da će Dukat, Imlek, Zott, Šabačka mlekara i drugi veliki proizvođači mlijeka i mliječnih prerađevina na svom pakovanju napisati RBGH? :(

Napišite komentar