Menu 

Za neke devojke je mučno stalno ići kod frizera na skraćivanje vrhova i oblikovanje kose. Zato naučite kako da se sami ošišate.

Iako vam se čini da ni šišanje ispucalih vrhova nije laka stvar, mi ćemo vam dati smernice čak i za slojevito šišanje. Ništa to nije tako strašno niti nemoguće. Potrebno je mirno i lagano ići korak po korak i slediti uputstva. A čak i da pogrešite (a sa ovim uputstvima sigurno nećete moći mnogo pogrešiti) sve to u krajnjem slučaju frizer može da popravi. Znači, nema straha. Uz par dobrih saveta i video uputstva postaćete sam svoj majstor.

Šišanje vrhova

Za skraćivanje kose kod kuće ključne su dobre i oštre makaze i to najbolje prave frizerske (nije loše da investirate u dobre makaze posebno ako odlučite da se češće sami šišate). Obične i tupe makaze mogu da naprave nove ispucale vrhove i otežaju šišanje. Kosu operite, počešljajte i malo zaravnajte hranjivim uljem da “umirite” naelektrisane dlačice.

devojka se sisa

Uzmite pramen kose, povucite ga između prstiju vertikalno i odsecite vrhove – za svaki pramen jednako – isprva oko 1 do 2 cm. Ponavljajte i sa ostalim pramenovima, pa popravite podrezivanjem.

Najbolje je da obrađujete deo po deo. Donji deo kose izdvojite (kao u videu), a ostatak zavežite. Podelite na dva jednaka dela, dobro izravnajte i počešljajte, pa odsecite ili podrežite deo. Isto uradite i sa drugim delom. Pustite i drugi deo kose (koji je bio vezan), pa sve ponovo podelite po sredini glave na dva dela. Svaki deo posebno dobro začešljajte, pa odrežite ispucale vrhove.

sisanje mokra kosaSlojevito šišanje

Važno je da znate kakve tačno slojeve želite, koji odgovaraju vašem licu. Možete pronaći i sliku neke slavne osobe, koja ima slojevitu kosu i po tom uzoru napraviti svoju frizuru. Kako je ova tehnika malo komplikovanija, savetujemo prvo malo prakse u domenu običnog šišanja – skraćivanja vrhova, koje smo već objasnili.

Duži slojevi odlično izgledaju na devojkama sa četvrtastim licem, dok su kraći idealni za one sa ovalnim ili “srcastim” licem.

Najbolje je da vaš “salon” bude u kupatilu, gde imate pristup kadi i ogledalu. Pripremite peškir, koji ćete staviti oko vrata i ramena, šnale, kojima ćete razdvajati delove kose, makaze i češalj. Poželjno je da imate i drugo ogedalo sa kojim ćete moći da vidite i kako izgleda zadnji deo kose i trimer makaze.

Kosu operite i posušite peškirom i počešljajte. Podelite kosu na delove po slojevima. Želite da vam slojevi sa svih strana glave budu jednaki. Pogledajte detaljnije u videu:

Ako imate gustu kosu ne secite premenove odjednom, nego ih podelite na više manjih delova, ali ih odsecite u jednakoj dužini. Ne secite pramenove u slojevima ili ukoso, jer ćete biti nejednaki. Popravite trimer makazama sitne greške i dlačice koje vire.

Glavno pravilo je da – merite dva puta, a sečete samo jednom. Bolje je i da prvo odsečete manje kose, pa onda možete seći još. Ne krećite sa drastičnim promenama u prvom pokušaju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Razvojni put svake žene propraćen je dobitkom menstruacije, a od tog trenutka i gomilom pitanja koja nas muče, a vezana su za ovu pojavu. Mi vam danas na neka od njih odgovaramo.