Menu 

Da li ste znali da možemo “istrenirati” našu kosu da se ne masti brzo? Sledite ovih par saveta i držite masnu kosu pod kontrolom.

Sigurno ste mislili da nije dobro da prečesto perete kosu. U tome ima istine, ali i ne mora da bude tako. Važnije je da se fokusirate na nekoliko drugih stvari.

Šamponiranje

Ne preterujte sa šamponom. Iako isprva kosa bude čista, previše šamponiranja joj šteti, posebno ako je perete svaki dan. Znači, kosu možete prati svaki dan, ali ponekad bez šampona. On često skida prirodna zaštitna ulja sa kose, pa vaše telo reaguje i proizvodi još masnoće, da bi zaštitilo kosu. Prvo je počnite prati svaki drugi dan sa manje šampona, pa pređite na svaki treći. Doći ćete u fazu kada ćete je prati samo dva puta sedmično i ona se neće brzo mastiti. Uz to, birajte i blage šampone bez sulfata i koji prave manje pene.

Drugi faktori

Na pojačanu masnoću kose utiču i drugi faktori – hormoni, pene i lakovi za kosu, ishrana. Smanjite sa proizvodima za stilizovanje, posebno leti (pročitajte Imate šiške? Kontrolišite pojavu bubuljica) i pazite da unosite dovoljno tečnosti i da se zdravo hranite.

Češljanje

Češljanjem raspoređujete sebum i masnoće po kosi, ali s druge strane na taj način izazivate i pojačano lučenje. Tako da jedini savet je da u ničemu ne preterujete. Takođe, prečesto češljanje i feniranje šteti kosi, pa budite pažljivi. I ne preterujte i sa kremama i drugim sredstvima za negu. Dajte kosi prostora da diše, da uspostavi svoj prirodni balans. Leto je možda pravo vreme za to, jer imate mnogo opcija da stilizujete kosu, čak i ako je masna (Frizure za vruće leto pred nama)

Ulje čajevca

Pokušajte sa uljem čajevca razblaženim u vodi. Sa tim špricajte kosu povremeno. Postoje i sredstva, kao što je recimo tonik sa biljkama, vitaminima i uljem čajevca, koji vam može pomoći.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ono što su PAPA test i mamografija za žene, to bi za muškarce trebalo da bude pregled prostate. Ipak, mišljenja po pitanju da li je on neophodan ili nije se prilično razlikuju od...