Menu 

Zimi mnogi muče muku sa prehladama, pa zbog toga često imaju i suv nos, koji se peruta, bolan je i začepljen.

Često izduvavanje nosa, korišćenje maramica, začepljenja dovešće do tog da vaš nos postane bolan na dodir, suv i ispucao. Tada će vam biti još teže da izduvate nos, posebno ako prehlada još uvek ne jenjava.

(Da se izborite s prehladom pokušajte sa nekim od naših saveta koje možete pronaći u tekstovima – Tonik protiv prehlade, Sladoled protiv gripa i prehlade, Beli luk i med kao spas protiv prehlade).

Ako ste prehlađeni i često izduvavate nos možete iziritirati kožu i disajne puteve. Pazite da u sobi u kojoj boravite nije vazduh isuviše suv i temperatura previsoka. Poželjno je da spavate u sobi u kojoj je noću temperatura od 15C do 18C.

nos hladnoca

Ukoliko često imate problema sa začepljenim nosom kupite i ovlaživač vazduha. On može smanjiti nivo prašine i poboljšati kvalitet vazduha. Koristan je za one čiji je nos osteljiviji i koji zbog respiratornih problema imaju često krvarenje iz nosa. Mažite ga redovno kremama, pijte dosta tečnosti, a u krajnjem slučaju može upotrebiti i vazelin.

Začepljen nos

Protiv začepljenog nosa najbolje su parne kupke – čajevi ili eterična ulja. Možete pokušati i sa kapima za nos, ali i raznim lekovima protiv prehlade. Ipak, ne forsirajte sa izduvavanjem nosa. Možete oštetiti kapilare i dovesti do krvarenja, a nećete imati mnogo koristi. Potrebno je prvo da “razbijete” prehladu. Pročitajte i Kako brzo pročistiti začepljen nos.

Problem suvog nosa i rešenja

Kokosovo ulje uvek preporučujemo jer je vrlo efektan, prirodan i jednostavan lek, a uz to divno miriše. Pripremite 1 kašičicu koksovog ulja (ostavite da omekša pre upotrebe ili ga zagrejte u mikrovalnoj rerni ili na pari) i štapiće za uši.

nos maramicaPotrebno je da kokosovo ulje bude u polu-čvrstom stanju, znači da tek malo omekša. Umočite štapić za uši u kokosovo ulje, pa ga nanesite na unutrašnjost nosa, a možete ga utrljati i na površinu celog nosa (ako je bolan i peruta se). Ponavljajte do 3 puta na dan, obavezno pred spavanje.

Parnom kupkom možete ovlažiti nosnice i ublažiti bol. Iako pomaže kratkotrajno, vrlo efektivno otčepljuje zapušen nos i olakšava disanje, pa nećete više morati toliko mnogo da koristite maramice.

Napariti lice možete nad posudom vruće vode (samo pazite da para ne bude prevruća) i pokriveni peškirom. U vodu možete dodati eterična ulja (poput ulja peperminta) ili napraviti čajnu parnu kupku dodajući u vodu čaj od žalfije, mente, kamilice, … Posle naparavanja poželjno je da natrljate nos kokosovim uljem.

Bademovo ulje je takođe vrlo korisno, jer je odlično za hidrataciju. Pomaže da osetljiva koža u nosnicama postane mekša, pa će i teže pucati. Sprečićete i brzo isparavnje vlage iz kože. Aloe vera je vrlo dobra za ovu namenu, ali kako ne može da pomogne da zadržite vlagu duže najbolje ju je kombinoviti sa bademovim uljem.

Pomešajte po pola kašičice aloe vera gela i bademovog ulja. Umočite u tu smesu štapić za uši, pa nanesite je u nosnice. Natopite i kuglicu vate, pa je natapkajte na površinu nosa.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar