Menu 

Odlučili ste se da ukrasite telo “trajnom slikom”? Onda svkako morate da naučite kako da negujete tetovažu.

Da biste zdržali zdravu kožu i izbegli iritacije važno je da oslikanom delu kože posvetite posebnu pažnju. Tattoo majstor će vas sasvim sigurno uputiti kako da negujete tetovažu posle tetoviranja, jer imajte ne umu da je nećete moći odmah pokazati, već je potrebno vreme da zaceli – oko dve sedmice. Tokom tog perioda potrebno je da se posebno brinete o svom novom “ukrasu”. Međutim, nega tu ne završava. O tetovaži se trebate brinuti stalno da biste je očuvali.

Briga nakon tetoviranja

Tattoo majstor će vam odmah nakon tetoviranja staviti zavoj, koji biste trebali držati 2 do 3 sata. Obavezno ga poslušajte i ne skidajte zavoj – na taj način čuvate ranu od infekcija i bakterija.

tetoviranje tattoo majstor

Kada budete nakon par sati skidali zavoj obavezno to činite čistim rukama, pa ranu operite mlakom vodom i antibakterijskim sapunom. Vodu pokupite blaznicama ili komadićem vate, pa stavite mast ili kremu koju vam je propisao tattoo majstor.

U prvim danima se preporučuje da koristite ovu kremu 3 do 4 puta na dan, jer je važno da je koža hidratizovana (ali i ne pretrujte jer ćete usporiti zarastanje). Takođe, u toku prve dve sedmice izbegavajte da kvasite često ranu (posebno zaobilazite bazene, duge kupke, saune, …), jer to može uticati na samu tetovažu, na “crtež”, jer koža još nije u potpunosti oporavljena. Takođe, izbegavajte i direktno sunce, a i kada koža zaceli tetovažu uvek zaštitite kremom za sunčanje.

tetovaza devojka sunceZa svrab ne brinite, to je znak da rana dobro zarasta, ali ne smete ranu češati niti guliti krastice.

Ako vam se čini da rana ne zarasta kako treba obratite se lekaru, ali ne pokušavajte ništa na svoju ruku.

Ako svrab bude nepodnošljiv “lečite” se kockicama leda. Umotajte kockice u pamučni peškir i nanesite oblogu na tetovažu na 5 minuta. Ponavljajte par puta na dan.

Izbegavajte i u prvim danima usku odeću, jer može da dovede do otpadanja krastica i do brisanja kreme koju ste naneli.

Pravilna nega posle

Tetovaža će svakako izbledeti malo. Kako i koliko zavisi posebno od toga ko vam je radio tetovažu, kako ste se brinuli o njoj prve dve sedmice i koliko ste izloženi suncu tokom godine.

devojka sa tetovazom na ledjimaPre nego se odlučite na tetovažu pronađite kvalitetnog tattoo majstora (Kako su nastale tetovaže) i budite strpljivi i pažljivo se brinite o tetovaži u prve dve ključne sedmice dok rana ne zaraste.

Koje ćete boje izabrati takođe utiče na to kako će vaša tetovaža bledeti. Boje koje imaju u bazi crveni pigment, poput narandžaste, žute i ljubičaste su teže za negovanje i brže će izbledeti. Crna i plava su najstabilnije boje. Njih biste trebali birati ako provodite mnogo vremena na suncu i ako volite da “sunčate” tetovažu.

Ipak, nikada ne zaboravite da je zaštitite kremom za sunčanje i to bar faktorom 30SPF.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar