Menu 

Manikir koji traje nedeljama postao je vrlo popularan, ali, posebno ako nije urađen kako treba, može biti štetan po nokte. Saznajte kako da ih negujete posle gela i akrila.

Naravno, mi bismo vam preporučili prirodne nokte prvenstveno i da ih dobro negujete, ali ako ste se već čvrsto odlučili za veštačke slojeve, donosimo vam osnovne informacije i smernice o nezi.

UV gel i akril

Iako daju sličan efekat UV gel i akril tehnika ukrašavanja noktiju se razlikuju. Nanošenje je različito, a i sušenje (gel se suši isključivo pod UV ili LED lampom, a akril na vazduhu). Kod gela, usled skupljanja, sušenja može doći do malog peckanja, kod akrila toga nema. Trajnost je gotovo jednaka, a nokti od akrila su nešto čvršći.

nanosenje gela nokti

Akril se smatra obično boljim izborom (ako ga radi isključivo stručno lice), jer se lakše uklanja (time i manje oštećuje nokat). Uklanjanje se vrši “soak-off” metodom (natapanja). Neka vrste gelova se mogu skidati na taj način, ali većinom se to radi turpijanjem.

Da li je UV gel ili akril dobro urađen možete proveriti sami. Nalakirajte nokte. Kada budete lak skidali uljanim skidačem obratite pažnju da li je lak prošao kroz gel ili akril. Ako jeste onda je reč o loše urađenom “premazu”.

Briga posle gela

Gel se našao na lošem glasu i zbog izloženosti UV zracima tokom sušenja, a obično posle njega nokti postaju vrlo mekani, tanki, gule se. Važno je da i gel i akril radite kod najboljih stručnjaka i da se obratite njima i u vezi uklanjanja. Postoje neki saveti koji vam mogu pomoći da nokti što manje stradaju posle gela.

gel nokti UV lampaPrvenstveno, posle gela, nije vreme da puštate nokte. Držite ih kratkima i turpijajte ih oblo, jer će biti meki i guliće se. Kada ih turpijajte, uvek pravite poteze turpijom u jednom pravcu.

Ne dirajte zanoktice u vreme oporavka posle gela. One štite novi jaki nokat, koji raste, od infekcija i oštećenja. Ako vam smetaju samo ih malo pogurajte i mažite nokte i ruke hidratantnim kremama i maslinovim uljem.

Nokte s vremena na vreme pređite turpijom za poliranje. Ona lagano uklanja ostatke gela. Može se pojaviti mala grba tamo gde je gel počinjao, ali budite uporni sa turpijanjem, ali i nežni. Tako ćete poboljšati cirkulaciju u noktu i pomoći novom da izraste brže.

Natapajte nokte prvo u toplom mleku (izbeljuje ih i čini čvršćima), pa onda premažite dobro maslinovim uljem, koje je odlično za hidrataciju i sprečiće guljenje. Ovaj tretman ponavljajte 2 puta sedmično i to po 10 minuta.

Jedite hranu bogatu kalcijumom i po potrebi otiđite u salon da vam urade negujući manikir, a možete stavljati i lak za učvršćivanje noktiju.

Posle akrila

akril noktiIako se akril skida lakše noktima je ponekad potrebno i do 4 meseca da se oporave, posebno ako nije dobro urađen. Nakon što vam ga skinu pomenutom “soak-off” tehnikom obavezno još jednom kod kuće pređite acetonom da uklonite ostatke.

Ruke perite hidratantnim sapunom i mažite osvežavajućim kremama. Iako maslinovo ulje deluje odlično, možete uzeti i kapsule vitamina E u apotekama. Samo otvorite kapsulu i sadržaj utrljajte u nokte i na zanoktice. Po potrebi upotrebite i turpiju za poliranje. Nakon skidanja akrila ne nanosite nikakav lak za nokte najmanje sedam dana.

Pročitajte i .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar