Menu 

Žalosna činjenica je da se stopalima posvećujemo samo tokom toplijih dana kada nosimo otvorenu obuću, a to nikako ne bi smelo biti tako. Stopala su deo tela koji najviše koristimo i zaslužuju posebnu negu tokom cele godine.

Donosimo vam nekoliko saveta pedikira kako da oporavite umorna stopala i kako da ih negujete kad prođe sezona bosih nogu.

Priuštite stopalima opuštajuću kupku. I vašim nogama je potreban propisan odmor i zato si nakon napornog dana priuštite opuštajuću kupku i to od crnog čaja jer on sadrži supstance koje sprečavaju pojavu atletskog stopala. Isto tako, itrljajte pete i kurje oči kamenom nakon što omekšaju u vodi. Prvo namačite stopala 15 mnuta, a zatim istrljajte pete, a možete napraviti i piling na bazi šećera koji će dodatno ukloniti mrtve stanice kože. I na samom kraju namažite stopala hidratantnom kremom ili jednostavno shea ili kakao maslacem.

4477136761_c9b154672f_z

Hidratacija. Ako puno vremena provodite na nogama tokom dana u obuću stavite silikonske uloške za pete koji će vam „olakšati korak“. Isto tako veoma je važno da kožu na stopalima redovno mažete hidratantnim kremama, nemojte je zapostavljati. Stopalima se posvetite isto onoliko koliko se posvećujete rukama. Ako su vam pete toliko ispucale da ne pomaže ni najbolja hidratantna krema onda se obavezo obratite dermatologu.

Zdrava stopala. Zapamtite da je prevencija uvek bitnija od lečenja i zato je važno da pazite vaša stopala da ne bi došlo do atletskog stopala, čukljeva, kurjih očiju ili žuljeva. Da biste sprečili pojavu atletskog stopala najvažnija je higijena. Obratite pažnju da su stopala suva tokom dana, i imajte naviku da svakodnevno menjate čarape. Ako već imate atletsko stopalo onda u apoteci potražite odgovarajuće kreme koje se uglavnom kupuju bez recepta.

S druge strane ako vam se stopala previše znoje pronađite puder ili sprej protiv znojenja i redovno ga nanosite.

5184253970_e5dd131614_z

Zaštitite stopala. Tokom toplijih dana kada nosite otvorenu obuću neophodno je i na stopala redovno nanositi kremu za zaštitu od sunca, a kad nosite zatvorenu obuću zaštitite stopala tako što ćete redovno nositi anatomske uloške. To će posebno dobro doći onima koji većinu radnog dana provedu na nogama.

Posetite pedikira. Ako pogrešno sređujete nokte na nogama može doći do urastanja nokta što je prilično neugodno i bolno iskustvo,  a može završiti i manjim hirurškim zahvatom i zato je važno da povremeno posetite pedikira koji će vam srediti nokte na pravi način. Pedikir će vam takođe srediti zanoktice, odnosno samo će ih gurnuti, neće ih seći jer to može dovesti do infekcije. Potrudite se da lak za nokte koji koristite na nogama ne sadrži štetnu supstancu koja se zove formaldehid i da ne sadrže alkohol. To je jeko važno jer kako starimo naši nokti postaju krhkiji. Nokte na nogama redovno mažite vazelinom ili uljem vitamina E da bi bili zdravi i jaki.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar