Menu 

Priča oko čuvanja matičnih ćelija aktuelna je već duže vreme i kod nas. Međutim, još uvek su prisutne rasprave o tome da li je besmisleno davati novac u “banku ćelija”.

Mnogima se svidela ova ideja – čuvati matične ćelije dece i tako povećati njihove šanse za oporavak u slučaju nekih težih bolesti. Ali, glavno pitanje je da li ove ćelije zaista mogu spasiti život vašem detetu jednog dana?

Neki roditelji su već naišli na nerezumevanje, jer nisu dobro pročitali ugovor koji su potpisali. Nekim roditeljima su rekli da im ne mogu pomoći iako su oni čuvali ćelije deteta u banci, jer su ćelije, kada su zamrznuli već bile pogođene bolešću od koje pati njihov dečačić.

Neka udruženja ginekologa i pedijatara izrazila su svoje neslaganje sa čuvanjem ćelija u privatnim bankama još 90-tih, a, recimo, u Italiji i Francuskoj su ove banke zabranjene. Neki stručnjaci smatraju da je ovo čisto bacanje para, jer postoje male šanse da čuvanje matičnih ćelija može spasiti život vašem detetu. Ipak, mnogi se odlučuju na ovaj korak i zbog tih malih šansi.

Veruje se da na ovaj način povećavate šanse za oporavak ukoliko se vaše dete razboli od leukemije, limfoma, bolesti ćelija, … Neki doktori izražavaju nadu da će nauka napredovati i da će ove banke jednog dana dobiti na značaju.

Sumnje

Neka istraživanja pokazuju da je ogroman broj matičnih ćelija, koje se čuvaju u ovim bankama neupotrebljiv, te da ih nema nikada dovoljno za pravu transplataciju. S druge strane, ove matične ćelije su pomogle ponekad blizancima ili nekome iz porodice, ali postoji tek 25 odsto šanse da će te ćelije biti odgovarajuće.

Druga strana

Ipak, ne može se reći da je priča sa matičnim ćelijama u potpunosti besmislena. Svakako da sa tim obezbeđujete neke šanse za oporavak donora ili njegovih najbližih, ali cena i mali postotak, da tako kažemo, korisnosti od svega toga udaljavaju ljude od tih banaka. Ako se, ipak, odlučite na ovaj korak obavezno se prethodno dobro informišite. Proverite da li banka ćelije ispunjava sve standarde i uslove, da li postoji bar pet godina, koliko do sada imaju slučajeva sa uspešnim transplantacijama (i jedan je obećavajući, ali 3 je već mnogo bolja cifra), koliko će vas to tačno sve koštati i kakva je procedura ukoliko vam ćelije zatrebaju?

Šta vi mislite? Da li ste za ili protiv čuvanja matičnih ćelija?

Piši!
Širi dalje!

9 komentara
 1. Mira Gajic

  Nažalost izgleda da se radi pre svega o unosnom biznisu :(

 2. Jasmina Stankovic

  prevara

 3. Ивана Ристин

  Cula sam,verujem sto da ne.Kao sto ima banke na zapadu za oplodnju,zalihe sperme.Jeste grozno ali ima.Maticne celije potrebne su za lecenje.

 4. Bozidar DJordjevic

  banke sa tradicijom vekovnom a to su swica

 5. Bozidar DJordjevic

  da ali kojim bankama sigurno ne ovim sto su stacionirane na Balkan to moze samo ludak da veruje u njih

 6. Dragana Mijailovic

  pa su tako smuckali dete ili 30 dece vec sa TRI mesavine roditeljskih DNK….pa vi vidite-znaci pravice se ljudi sa odredenim osobinama za odredjene svrhe…pametnom ne treba mnogo

 7. Radenka Soskic

  koliko god je nesto dobro ljudska pohlepa pretvori u trgovinu i prevaru…….kadija te tuzi kadija ti sudi…u medicini prvo te zaraze pa te lijece tvoje je samo da im u kontinuitetu dajes pare za lijecenje….

 8. Vedran Vedo Ćirović

  U pitanju nije prevara ako je to provjerena banka i zna šta radi.. Lično poznajem par kojima je to djetetu život spasilo..

 9. Dragana Mijailovic

  NE NE verujem im nista…eugenicari koji mogu praviti ljude po svom nahodjenju…

Napišite komentar