Menu 

Uprkos svemu što ste dosad čuli o štetnom uticaju televizora na decu, najnovija istraživanja tvrde potpuno suprotno i savetuju roditeljima da slobodno dopuštaju bebama da gledaju televizor. Otkrivamo o čemu se zapravo radi.

Prema poslednjim istraživanjima stavljanje dece mlađe od dve godine da gledaju televizor može biti veoma korisno i na taj način pomažete detetu da uči i upoznaje nove stvari. Zvuči interesantno obzirom da poslednjih 15 godina slušamo potpuno suprotne savete.

 

????????????????????????????????????????????????????????????????????

1999. godine Američka asocijacija pedijatara je apelovala na sve ljude širom sveta da ne dopuštaju svojoj deci gledanje televizora posebno onoj mlađoj od dve godine jer se tada verovalo da gledanje televizora povećava rizik od ADD (poremećaja pažnje), gojaznosti, razvojinih problema te problema sa vokabularom. Najnovija istraživanja u potpunosti pobijaju ovu tezu i tvrde da deca mlađa od 15 meseci, od gledanja televizora, tačnije određenih snimaka mogu imati višestruku korist.

Deca koju je ovo istraživanje pratilo gledala su emisije sa znakovnim jezikom i kod njih je zabeleženo da mnogo brže uče i da im se naučeno puno duže zdržava nego kod dece koja nisu gledala televizor.

Kako je teklo istraživanje

Deca su tokom istraživanja podeljena na četiri grupe: jedna grupa se nalazila u laboratoriji i to je bila kontrolna grupa, druga grupa je gledala dečije emisije sa znakovnim jezikom kod kuće, bez prisustva roditelja, 15 minuta dnevno. Treća grupa je snimke gledala zajedno sa roditeljima, dok poslednja grupa uopšte nije gledala televizor već su 15 minuta dnevno roditelji ih učili razne stvari pomoću znakovnog jezika. Sve grupe dece su trebalo da nauče 12 znakova, znakovnog jezika.

Psiholozi su očekvali da će grupa dece koja je sama gledala televizor naučiti najmanje znakova, a da će grupa koja je učila sa roditeljima biti najuspešnija. Ispostavilo se da su ove dve grupe dece bile podjednako uspešne što je zaista iznenadilo stručnjake.

Istraživanje je poprilično šokantno jer pobija apsolutno sve ono što su nam govorili o štetnom uticaju televizora na decu mlađu od dve godine.

Ipak, psiholozi napominju da treba da postoji mera i da roditelji treba da paze šta puštaju klincima da gledaju i na koliko dugo. Oni tvrde da su deca tokom istraživanja televizor gledala svega 15 minuta dnevno i da oni u principu ne znaju koliko je zaista prevše.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ono što mi želimo primetiti jeste da ne budete isključivi, pustite detetu da gleda televizor ali neka to bude u kratkom periodu, dok sedi na noši ili dok vi kuvate ručak. Isto tako, veoma je važno da obratite pažnju na sadržaj i da klincima puštate samo programe primerene njihovom uzrastu. Ni crtići nisu što su nekad bili pa svaki dobro odgledajte pre nego ga pustite detetu jer postoji zaista mnogo crtića koji promovišu nasilje i nisu ni malo dečiji ma koliko to apsurdno zvučalo.

Naš savet vam je da ne budete strikni, ništa ne branite, ali da mera treba da postoji.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Nikolina

    Molim Vas možete li navesti izvor koji ste koristili za ovaj članak, tj. naziv istraživanja i imena istraživača?

    Hvala unaprijed i lijep pozdrav!

Napišite komentar