Menu 

Postoje neke greške koje novopečene mame rade i to zbog brige, nesnalaženja u novoj situaciji i zbrkanih saveta koji dolaze sa svih strana.

Saznajte koje su to greške koje možda i vi činite, a koje možete lako izbeći i olakšati sebi period prilagođavanja i prve mesece sa bebom.

Naravno, greške su sastavni deo odgoja i ne treba da se ljutite na sebe ako ih činite. Niko nije savršen, dok beba uči učite i vi. Bez obzira na greške, ne dozvolite drugima da preuzmu kontrolu nad vašim životom. Slušajte svoj instinkt, ali bacite pogled i na ove greške i savete.

beba seku joj nokteBebini nokti

Jedan od strahova koje nove majke imaju je sečenje bebinih noktiju. Plaše se oštrih makazica, nemirnih ručica i trzaja. S jedne strane opravdano. Međutim, sve to možete izbeći ako sečete nokte bebi dok spava. Budite nežni i oprezni. Beba se neće probuditi, a vi ćete obaviti posao sa lakoćom.

Zanemarivanje i ubrzavanje oporavka

Dok ste u zadnjem tromesečju meseci se razvuku i osećate se beskorisno i onda posle porođaja želite da se što brže vratite u svoju “staru kožu”. Ali, to su pomalo nerealna očekivanja. Iako možete oporavak da ubrzate pravilnom ishranom, opuštajućim i zacelujućim kupkama (Kupke za oporavak posle poroda) bez pravog odmora i mirovanja nema ništa. Prepustite sve drugima – bar u prvih 15 dana. Vi se posvetite bebi, dojenju, odmoru, ishrani, oporavku. Dajte telu vremena da zaceli i fizički i psihički. Ako to ne uradite, ako krente da skačete iz  kreveta kada god vam se ne svidi kako ne neko nešto uradio oporavak ćete samo odužiti.

Ne zaboravite na supruga

Nakon porođaja majke se usmere samo na bebu, a supruga često izostave kao da on nije deo cele te priče – devetomesečne i nove koja tek kreće. I vaš muž mora da bude deo mažnje, paženja, brige o bebi, ali ne na način da mu histerično naređujete šta da radi, već da se konsultujete i uvek obezbedite vreme samo za vas (sad) troje. I on je preplašen novom situacijom. Razgovarajte sa njim, pozovite ga da uvek učestvuje u svim tim malim početnim sitnicama brige o bebi.

beba vrlo mala zacudjena

Saveti

Trudite seda budete dobro informisani, ali imajte na umu da informisanost nisu forumska naklapanja i strahovi drugih majki i babski saveti strini, tetki, baba. Slušajte svoj instinkt, pedijatra, čitajte stručnu literaturu i nikada se ne plašite da pitate doktora šta god vas zanima – glupih pitanja nema!

Dojenje

Ako imate problema sa dojenjem savete i pomoć morate odmah tražiti – nema odlaganja. Bilo bi dobro da još u trudnoći odete na časove u školama za trudnice, gde se poseban deo “obuke” posvećuje dojenju. Pravilno dojenje na početku je ključno, većina mama ga, srećom, obavlja dobro, sasvim prirodno, ali nema sramote u tome ako vam to jendostavno ne ide – tada se ne stidite da tražite pomoć.

Beba i plakanje

beba place neobicno

Ne trzajte se na svako bebino gunđanje i plakanje. Bebe plaču često i bez razloga. Tako razvijaju glasnice i ponekad ih treba pustiti da plaču. Ako je beba nahranjena i presvučena može da plače bez nekog posebnog razloga. Jedino ako to potraje više od pola sata (povremeno plakanje), ako je vaša beba neutešna zbog groznice, osipa, povrćanja ili prehlade pozovite pedijatra.

Čaurenje

Većina majki se “začauri” u prvim mesecima. Ne izlaze iz kuće i samo i isključivo razgovaraju o bebi, dojenju i postporođajnim problemčićima. Čim se oporavite (ali baš oporavite) izađite sa bebom u šetnju, nađite se sa drugaricama, otiđite u prak. Živnite – čak i ako je kuća u neredu, ako niste rasploženi za tako nešto, ako vam se čini da ste umorni. I vama i bebi treba svež vazduh, ljudi, komunikacija.

decak mali sladak

Zubići i dojenje

Kada krenu bebi da izbijaju zubići ne dojite dete i ne dajte mu hranu odmah pre spavanja. Tako ćete povećati rizik od prvog karijesa. Možete mokrom gazom bebi prebrisati te prve zubiće. Važno i da pazite da beba dobija dovoljno fluoride, koji se nalazi prirodno u vodi i koji sprečava karijes.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar