Menu 

Bebe se rađaju sa veoma malim količinama vitamina K u organizmu koji reguliše zgrušavanje krvi i zato se u većini zapadnih zemalja praktikuje davanje injekcije vitamina K,  bebama odmah po rođenju.

Starija deca i odrasli ljudi, vitamin K dobijaju putem zdravih bakterija u crevima i kroz zdravu ishranu. Nedostatak vitamina K može uticati na to da rane sporo zaceljuju, da male ogrebotine obilno krvare, kao i da od malog udarca nastane velika masnica.

Bebe po rođenju imaju veoma malo vitamina K u organizmu jer ovaj vitamin ne dolazi do posteljice tokom trudnoće, a bebina creva u stomaku još uvek ne mogu proizvesti zdrave bakterije koje zatim proizvode vitamin K. Nakon rođenja, male količine ovog vitamina dođu do bebe putem majčinog mleka, a potrebno je nekoliko nedelja da se u crevima bebe razviju dobre bakterije.

Injekcije vitamina K

U poslednjih 20 godina u većini porodilišta širom sveta praktikuje se davanje injekcije vitamina K svim bebama po rođenju, ali problem je što mnogi roditelji nisu uopšte obavešteni o tome jer je to na neki način rutina. Roditeljima se obično ne saopštava koji je razlog zbog koga bebe dobijaju ovu injekciju niti ih se pita za mišljenje iako oni imaju pravo izbora u ovom slučaju.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-small-baby-taking-vitamin-medicine-image29152136

Injekcija ili kapi?

U poslednje vreme kada su informacije o gotovo svim temama na svetu dostupne svima, roditelji novorođenih beba su otkrili da postoji i alternativno rešenje za injekcije, a to su kapi vitamina K. Svega dve doze ovih kapi potrebne su za sve bebe, jedna odmah po rođenju i druga 3-5 dana kasnije, a ukoliko beba sisa lekari će preporučiti još jednu dozu kapi nakon navršene četiri nedelje.

Roditelji u slučaju injekcije vitamina K imaju izbor iako se njena upotreba preporučuje od svih lekara i stručnjaka i dokazano je da sa sobom ne nosi nikakve neželjene posledice. Nekim bebama se javlja blago crvenilo i bol na mestu uboda, kao i nakon bilo koje druge vakcine, ali je obavzno uzmite u obzir jer je ova injekcija najbolja moguća preventiva kad je u pitanju hemoragična bolest kod beba koju izaziva upravo manjak vitamina K.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-newborn-baby-vaccination-auckland-sep-naomi-ben-ari-age-two-years-age-u-s-children-receive-as-many-as-vaccine-injections-image44616127

Zašto je neophodan vitamin K?

  • Za zgrušavanje krvi.
  • Za preventivu hemoragične bolesti.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar