Menu 

Pre nekog vremena se tačno znalo, beba se između 4-6 meseca života, u zavisnosti od količine majčinog mleka koje dobija počinje hraniti čvrstom hranom i to bez začina. Danas vam otkrivamo neka nova pravila kad je u pitanju ishrana beba.

Najnovija istraživanja su pokazala da hrana za bebe ne mora biti bljutava i nezanimljiva i da bebin organizam može podneti mnogo zanimljive i ukusne hrane čak i pre navršenih godinu dana, a eksperti veruju da malko opušteniji način ishrane može dovesti do boljeg opšteg zdravlja.

Ono čime obično hranimo bebe, riža na vodi, meso bez začina, žitarice nisu loši za bebino zdravlje, ali može im uskratiti potrebne nutrijente, a možda je upravo to razlog što deca u kasnijem periodu ne žele da jedu zdravu hranu.

Mi vam donosimo nekoliko sjajnih i jednostavnih načina kako da bebu uvedete u svet prave hrane.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-sweet-little-girl-eating-spoon-image18669339

Alergije na hranu

Pedijatri i nutricionisti obično preporučuju uvođenje hrane koja važi za najčešće alergene tek nakon navršene godine dana, a roditelji širom sveta se toga pridržavaju pa izbegavaju deci davati jaja, kikirki, ribu, morske plodove. Američka asocijacija pedijatara je još davne 2008. godine objavila da istraživanja ne govore u prilog ovakvoj praksi ishrane beba. Oni su tada objavili da ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju da se izbegavanjem ove hrane do 12 meseci života može sprečiti pojava alergija.

Oni takođe naglašavaju da se u pojedinim slučajevima treba pričekati i ako dete pokazuje znakove bilo kakve alergije pa čak i ekcema, uvođenje čestih alergena treba odložiti. Pojedini lekari tvde da je bezbedno dok se pojedini ne slažu sa tom konstatacijom. Sve je opet na izboru i odluci roditelja. U poslednje vreme čak i kod nas pedijatri preporučuju davanje meda deci pre navršene prve godine života što pre nije bio slučaj.

Mnogi lekari širom sveta ipak čekaju da svoju decu upoznaju sa alergenima jer tvrde da postoji mnogo zanimljive hrane koja ne spada na listu alergena i da nema potrebe za žurbom.

Ne plašite se začina

Kad su u pitanju začini koje izbegavamo stavljati u bebinu hranu, stručnjaci kažu da je to samo mit koji je s vremenom postao društvena norma. Nema nikakve bojazni od toga da vaša beba jede začinjenu hranu, ona je na neki način već navikla na začine jer majčino mleko poprima ukuse hrane koju majka jede. I zato slobodno dodajte malo ruzmarina u meso, začinite piletinu kuminom, a krompir mlevenom paprikom i peršunom.

Isto tako mnogi tvrde da nema bojazni da bebi pokušte dati blago pikantnu hranu, naravno to ne znači da ćete bebu hraniti čili papričicama, ali blago pikantna hrana apsolutno dolazi u obzir, začinite piletinu za bebu sa malo đumbira, na primer.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-feeding-baby-mother-daughter-solid-food-grilled-vegetables-image36918509

Sami pravite hranu za svoje bebe

Iako mnoge majke izbegavaju da same pripremaju hranu za bebe misleći da je ona kupovna bolja , verujte nam na reč nemate čega da se plašite. Bebin obrok može biti izgnječena banana, avokado, izgnječeni pasulj sa malo belog luka ili povrće kuvano na pri, takođe izgnječeno. Ukoliko vi pazite na ono što jedete i kuvate sebi zdravu hranu, beba bez problema može jesti i ono što jedete vi, ali bebi ćete naravno u početku morati miksati hranu.

Razvijajte ukus vaše bebe

Da biste vašu bebu na uzbudljiv način počeli upoznavati sa raznim ukusima, evo nekoliko sjajnih načina kako da krenete.

Kiselo voće

Verovali ili ne mnoge bebe vole kiselo voće, pokušajte dati bebi izgnječene višnje ili šljive umesto slatkih jabuka i banana.

Meso iz gulaša

Meso koje se dugo krčkalo je idealna hrana za bebe, lagano je za pripremu, a sutradan kad se podgreje je još ukusnije. Napravite gulaš od ćuretine, junetine ili teletine i dugo ga krčkajte sa mnoštvom zdravog povrća, začinite sa malo đumbira i ponudite bebi, naravno isečeno na male komadiće ili izmiksano.

Kad beba navrši osam meseci možete joj početi davati i malo pikantnije gulaševe.

http://www.dreamstime.com/stock-images-cute-baby-boy-eating-sour-cherry-outdoor-image23811634

Povrće iz porodice krstašica

Kad je u pitanju povrće, bebama dajemo uglavnom šargarepu, grašak i krompir dok se karfiol i paštrnak ne smatraju baš idealnom hranom, ali ova hrana je toliko zdrava i bogata nutrijentima da je nikako ne bi trebalo izbegavati. Pokušajte dati bebi male količine brokolija, prokelja ili karfiola pomešene sa šargarepom i krompirom.

Riba

Eksperti kažu da bebama kad navrše šest meseci, a koje nisu pokazale nikakve znakove alergije ili ekcem, bez bojazni možete probati dati ribu, ali se pre toga ipak posavetujte sa lekarom. Filet svežeg lososa kuvajte u ½ šolje bujona ili mleka zajedno sa začinima 3-4 minuta, dok u potpunosti ne omekša, a zatim sameljite sa 1-2 kašike vode u kojoj se kuvao i ponudite bebi.

Celovite žitarice

Ako dete upoznate sa kinoom i prosom bebi će se otvoriti savim novi svet tekstura hrane što je od velikog značaja za razvoj desni. Različite teksture hrane pomažu bebi da nauči kako se koriste usta i jezik što će im pomoći i da brže propričaju.

Pored kinoe i prosa bebi možete dati i bulgur pšenicu.

Uz sve ove smernice i savete koje smo vam naveli pre nego na svoju ruku ih sprovedete u delo, obavezno se posavetujte sa bebinim pedijatrom koji će vam dati detaljna uputstva.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar