Menu 

Poprilično dosadna debata koja se decenijama unazad vodi jeste ona “dojenje protiv veštačkog mleka”. Ali, jeste li ikad pomislili ima li veze iz čega bebe piju to mleko pošto mnoge majke izdajaju mleko i daju ga deci na flašicu? Može li to uticati na bebin razvoj?

Kao i za odrasle tako i za bebe važi pravilo da treba da jedu do one tačke kad više ne osećaju glad. Najnovija istraživanja, pokazala su da bebe koje se hrane na flašicu tu tačku redovno premašuju i tu nastaje rizik od gojaznosti.

Dobre prehrambene navike kod dece treba razvijati još u novorođenačkom periodu, time što ćete pomoći vašoj bebi da nauči da sluša svoje unutrašnje znakove i da prestane jesti onda kada više nije gladna. Na taj način gradite bebi temelj za buduće dobro zdravlje.

Profesori Brigham Young univerziteta Ben Gibs i Renata Forst, sproveli su istraživanje koje je obuhvatalo više od osam hiljada porodica. Prateći njihove prehrambene navike oni su dokazali direktnu vezu između gojaznosti i načina na koji su bebe hranjene do 24 meseca života. Prema njihovim procenama bebe koje su jele zamensko umesto majčinog mleka imaju čak 2-3 puta veće šanse da budu gojazne. „Ukoliko je dete gojazno kao dvogodišnjak, velike su šanse da će biti gojazno tokom celog svog adolescentskog perioda“, rekla je dr. Forst.

Istraživači su naglasili da stvar nije u zamenskoj formuli, nego u činjenici da je svaka ta beba hrabrena da pojede sve što se nalazi u flašici. Na taj način bebu učite da zanemaruje signale kojima joj organizam poručuje da je sito. Bebe koje sisaju jedu dok se ne najedu, a pozitivna stvar je što majke ne mogu tačno znati koliko je beba pojela, što mame sprečava da bebu „teraju“ da pojede „sve do kraja“.

Flašica nije jedini rizik koji može dovesti do gojaznosti. Tu je i stavljanje bebe na spavanje sa flašicom, kao i uvođenje čvrste hrane oko četvrtog meseca bebinog života, što je poprilično rano.

Šta roditelji mogu uraditi?

Sve mame ne mogu ili ne žele da doje svoje bebe. Šta one mogu uraditi da usade bebi zdrave navike od prvih dana života?

Nemojte bebu terati da pojede sve što je u flašici. Beba čim je sita, počne da gura flašicu, grize i igra se. To je znak da je dosta i da ne treba da forsirate.

Nikako nemojte pre četvrtog meseca života uvoditi čvrstu hranu u bebinu ishranu. Pedijatri tvrde da dojene bebe, ako lepo napreduju, do šestog meseca ne trebaju ništa osim majčinog mleka.

Ne stavljajte bebu na spavanje sa flašicom. Ova navika, ne samo da povećava rizik od gojaznosti već može biti veoma štetna za zube. Saznajte i “Koju hranu treba izbegavati za vreme dojenja”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar