Menu 

Život jedne bebe od samog rođenja je zaista uzbudljiv i pun raznih dešavanja, tu je prvo navikavanje na rutinu, dojenje, a kasnije dolazi ceo niz odvikavanja: od pelena, cucle, dojenja pa sve do flašice. Mi vam donosimo nekoliko značajnih saveta kako da odviknete dete da pije na flašicu i prebaci se na čašu.

Za početak veoma je važno da prepoznate da li je vaše dete spremno da pije iz one posebne čašice za decu koje imaju poklopac i odignuti deo za pijenje. Beba koja može sama da sedi, da drži sama predmete u ruci i otvara usta kad joj prineste kašiku je sasvim spremna da se odrekne flašice. Možda je dobro da sa odvikavanjem počnete što pre, jer kako vreme odmiče beba će se sve više vezati. Sigurno ste mnogo puta videli stariju decu koja nigde ne idu bez flašice. Čim beba navrši godinu dana, lagano krenite sa izbecivanjem flašice iz upotrebe.

Većina beba je emotivno vezana za svoje flašice i odvikavanje ponekad može biti zaista teško. Ako i vaša beba obožava svoju flašicu za početak nekoliko puta dnevno je zamenite čašicom i svakodnevno to vreme produžavajte dok u potpunosti ne izbacite flašicu iz upotrebe.

flašuice

Ako brinete da će vaša beba biti gladna bez flašice, za to nema potrebe. Kad počne da jede krutu hranu beba svakako pije manje mleka, što majčinog, što onog zamenskog, ali će tečnost uzimati kroz neke druge namirnice, putem voća i povrća i zato nema razloga za brigu. Bebi ponudite tri glavan obroka i uz njih obavezno čašicu sa majčinim mlekom.

Ako beba plače jer se ne može uspavati sa flašicom, pokušajte sledeće. Naime nije preporučljivo davati bebi flašicu u krevecu pre spavanja čak i ako nemate nameru da je odviknete od flašice jer to povećava rizik od nastanka karijesa koja god tečnost da je u pitanju. Bebu pre spavanja nahranite ili joj dajte da pije van kreveca, a zatim se malo poigrajte, mazite i dajte joj neki predmet za koji znate da je smiruje i stavite je u kravetac. Nakon što se navikne na ovakvu rutinu beba neće više tražiti flašicu. U to možete biti sigurni.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar