Menu 

Otkrivamo vam zbog čega su male bebe posebno osetljive kad su u pitanju standardne prehlade i šta možete uraditi da im olakšate.

Prema stastistikama većina zdrave dece godišnje ima šest-devet virusnih infekcija, a kod male dece to može biti i učestalije jer njihov imuni sisitem još uvek nije dovoljno razvijen i nema sposobnost da se brani od raznih virusa koji haraju.

 

Iako vam se čini da vašu bebu jako muči taj začepljeni nosić treba da znate da bebi to nikako ne može naškoditi niti joj na ozbiljniji način ugroziti zdravlje, naprotiv. Česta borba sa prehladama u ranom detinjstvu može ojačti bebin imunitet i dete u kasnijem životu učiniti otpornijim na razne infekcije.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-eight-month-old-sick-baby-lying-bed-image6087620

Da biste bebi olakšali simptome prehlade tokom zimskih meseci sledite neke od naših saveta koji zaista pomažu.

Začepljen nosić. Bebi najveći problem predstavlja upravo začepljen nosić jer joj to otežava disanje. Koristite posebne pumpice za izvlačenje šlajma iz bebinog nosića, a ukoliko su se napravile krastice, pre nego koristite pumpicu omekšajte ih posebnim kapima na bazi morske vode ili čajem od belog sleza.

Povećajte vlažnost vazduha. Grejanje tokom zime uzrokuje isušivanje vazduha u domu što može loše uticati na simptome prehlade. Koristite ovlaživače vazduha u bebinoj sobi ili jednostavno skuvajte veću količinu čaja i ostavite da se isparava pored bebinog kreveca.

Namestite krevetac. Beba će tokom noći bolje spavati ako joj jastuk postavite na malo viši nivo jer će to olakšati disanje.

Vazelin. Ispod bebinog nosića namažite malu količinu vazelina da biste izbegli crvenilo ili ljuštenje kože uzrokovane curenjem nosa, ali pazite da vazelin ne uđe u bebine nozdrve.

Dragocena tečnost. Tokom prehlade bebi obavezno davajte veće količine tečnosti da biste nadomestili sve ono što iscuri iz nosića.

http://www.dreamstime.com/stock-image-baby-nasal-aspirator-sick-image35584291

Standardna prehlada bi trebalo da nestane sama od sebe kroz nekoliko dana, ali obratite pažnju na simptome koji upozoravaju da se stanje pogoršava.

  • Beba ima povišenu temperaturu duže od dva dana ili se temperatura povisila iznenada.
  • Kašalj je postao produktivan.
  • Iscedak iz nosa je gust, zeleno-žute boje i traje duže od jednog dana.
  • Beba uporno vuče svoje uši.
  • Beba je veoma razdražljiva, ne spava ili je letargična.

Svi ovi simpotmi upućuju na sekundarnu infekciju kao što su upala uha ili bronhitis i ukoliko s epojave obavezno kontaktirajte pedijatra.

Članak
Naslov
Kako lečiti prehladu kod beba
Opis
Otkrivamo vam zbog čega su male bebe posebno osetljive kad su u pitanju standardne prehlade i šta možete uraditi da im olakšate.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar