Menu 

Jedan od najvećih problema mladih roditelja je zasigurno uspavljivanje dece, a od načina na koji uspavljujete vašu bebu na neki način zavisi i kako će ona spavati tokom noći. Upravo iz tog razloga je neophodno napraviti trening spavanja da bi se beba naučila umiriti i uspavati sasvim sama.

Danas vam otkrivamo neke od najdelotvornijih tehnika za uspavljivanje koje su isprobali mladi roditelji širom sveta. Neke bebe ove tehnike savladaju bez nekih većih problema, a nekima je potrebno nešto više vežbe. U svakom slučaju postoje dva glavna pristupa treningu, jedan je kontrola plakanja ili pristup bez suza. Koji ćete vi odabrati ovisi samo i isključivo o vama. Sa ovim treningom nemojte počinjati ukoliko je beba bolesna, a ako imate dete sa poteškoćama u razvoju obavezno se obratite lekaru za savet pre nego počnete.

Kada možete početi sa treningom

8035887494_1a24451c53_z

Većina roditelja sa treningom počinje onda kada oseti da više ne može podneti manjak sna jer sa manjkom sna dolaze i drugi problemi, ruku pod ruku, posebno ako pored bebe imate i starije dete vrtićkog uzrasta. Neka istraživanja su pokazala da je najbolje vreme za početak treninga kada beba navrši tri meseca starosti sve pre toga jednostavno neće dati željene rezultate. U ovom periodu beba je sposobna da se sama umiri, ali to naravno ne znači da će to raditi. S druge strane neki stručnjaci savetuju da sa treningom ne počinjete pre navršenih šest meseci starosti, ali svaka beba je priča za sebe i vi ćete najbolje proceniti da li je i kada vaša beba spremna.

Koji pristup da odaberete za svoje dete

Stručnjaci kažu da ne postoji jedinstveni pristup koji bi bio delotvoran kod sve dece i zato je osmišljeno nekoliko različitih strategija, ali jedno je sigurno, sve metode su delotvorne ako poštujete jedno najvažnije pravilo – istrajnost.

Bilo da se odlučite na pristup bez suza ili onaj kada pustite bebu da plače ili pak nešto između najvažnije je da kad odlučiteda sprovedete trening budete istrajni i ne odustajete na prvi znak neuspeha. Evo koje opcije imate.

Kontrolisanje plakanja. Roditelji često misle da ovaj pristup podrazumeva puštanje bebe da plače dok se izmori, ali to nije istina. Ovde se podrazumeva da pustite bebu da plače kratak vremenski period, a nakon toga joj pružite utehu. Nakon standardne rutine pre spavanja stavite bebu u krevet dok je još budna. Ako beba počne plakati stručnjaci preporučuju da je ostavite da plače između 2 i 10 minuta pre nego odete da je utešite. Bebu tešite tako što je mazite dok je u krevecu, ili je uzmete i vratite ponovo u krevetac. Nemojte paliti svetlo, pokušajte da ne pričate i izbegavajte kontakt očima, na taj način bebi stavljate do znanja kako je vreme za spavanje. Kad se umiri spustite je u krevetac i ponovno izađite iz sobe. Postepeno produžavajte vreme vraćanja u sobu jer na taj način bebi dajete vreme da se sama uspava. Neki ljudi smatraju da ovaj pristup može uticati na bebin psihički i fizički razvoj, ali stručnjaci uveravaju da nema mesta za brigu.

6190878945_17469345e3_z

Metod bez suza. Drugi pristup je taj da bebu tešite kad god zaplače, smirujete je i spuštate u krevetac sve dok ne zaspi ili možete ostati u bebinoj sobi sve dok ne zaspi. Jedna mala studija je otkrila da ukoliko roditelji teše bebu kada to njima odgovara ne u određenim vremenskim intervalima poboljšava se san kako kod beba tako i kod roditelja. Postoje razni saveti kad je u pitanju ovaj metod uspavljivanja, a neki stručnjaci savetuju nosanje, hranjenje i maženje sve dok beba gotovo ne zaspi i zatim stavljanje u krevetac. Važno je samo da bebu spustite u krevetac kad je na sekund od spavanja, ali još uvek ne spava u potpunosti. Isto tako možete ostati u sobi sve dok beba u potpunosti ne učvrsti san da je nežno potapšete i utešite ukoliko se uznemiri. Isto tako možete staviti bebu u krevetc dok je potpuno budna ali u vreme za spavanje, kad se uznemiri, podignite je nežno je tapšite dok se ne smiri pa je ponovno vratite u krevetac i tako sve dok beba ne zaspi.

Metod bez suza je puno opušteniji i manje stresan na prvom mestu za roditelje, ali u oba slučaja treba da budete istrajni ida odustajete. Isto tako ako beba oseti da ste vi jako nervozni trening neće uspeti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar