Menu 

Nakon toplih i vlažnih letnjih meseci, zima donosi mnogo izazova za naše najmanje i zato je potrebno da se edukujete kako da vodite računa o vašoj bebici tokom zime i sačuvate je od prehlada. Pročitajte šta sve zima donosi kad je u pitanju zdravlje i nega novorođenčeta, kako da sprečite prehlade i pravilno utoplite bebu.

Baš kao kod odraslih i starije dece da bi se izbegle prehlade bebi je potrebno često prati ručice i brisati ih dezinfekcijskim maramicama. Isto tako veoma je važno da bebu držite podalje od prehlađenih ljudi kao i ostale dece i izbegevate da je vodite na javna mesta i u gužvu.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pobrinite se da beba primi sve potrebne vakcine po rasporedu i osnažite joj imunitet dojenjem. Isto tako veoma je važno da beba pije dosta tečnosti jer dehidracija često dolazi kao posledica zimskih obolenja. Neka beba sisa češće nego obično, pije čajeve i sokiće primerene uzrastu. Izbegavajte upotrebu jakih dezodoransa za telo i osveživača vazduha jer oni mogu iritirati bebin respiratorni sistem i podstaći kašalj.

Ako beba ima neke od sledećih simptoma obratite se lekaru:

  • Beba povlači uvo.
  • Ima problema sa disanjem.
  • Beba ima proliv i povraća što može dovesti do dehidracije.
  • Beba je mlađa od tri meseca, a ima temperaturu preko 38C.

Masaža. Ako masirate svoju bebicu tokom zimskih meseci na taj podstičete bolji protok krvi i jačate bebin imunitet. Tokom masaže možete koristiti i neko ulje koje će zagrejati bebinu kožu. Masirajte bebu u toplim prostorijama, a nakon masaže priuštite joj toplu kupku da saperete sve tragove ulja koji bi možda mogli dovesti do iritacije.

Nemojte preterivati sa kupkama tokom zime jer voda i sapun mogu isušiti bebinu nežnu kožu. Tokom kupanja koristite nežne bebi sapune i mlaku nikako previše toplu vodu. Umesto pravog kupanja bebu slobodno možete prebrisati vlažnim maramicama jer, budimo realni, bebe se ne prljaju nešto preterano, posebno ne zimi.

Obratite pažnju da svi posetioci dobro peru ruke pre nego se približe bebi i ne dozvolite onima koji šmrcaju ili kašlju da se približavaju, a to vredi i za ostale ukućane.

??????????????????????????????????????????????????????????????

Bebu oblačite u garderobu napravljenu od prirodnih materijala kao što su vuna, flanel ili pamuk, a kad izlazite napolje, topla kapica i rukavice su obavezni i nikako se ne oslanjajte na prekrivače u kolicima.

Temperaturu u kući ili stanu odražavajte ugodno toplom, proverite instalacije i izolaciju i zapušite sve rupe i rupice kraj prozora i vrata. Pušenje u kući apsolutno nije dozvoljeno i ne samo u prostoriji gde beba spava nego u celoj kući i zamolite goste i ukućane pušače, da puše isključivo napolju.

Iako insekti i bubice nisu česta pojava zimi potrebno je da sve podove i veće površine dezinfikujete posebnim sredstvom protiv insekata, a dobro pregledajte i prostorije koje se ne provetravaju često da se slučajno nije pojavila plesan. I naravno, bez obzira na hladnoću, redovno zračite sve prostorije u stanu, naravno kada beba ne boravi u njima.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Još nekoliko zimskih saveta…

  • Razmislite da nabavite ovlaživač vazduha jer će vazduh učiniti vlažnijim što će bebi ublažiti kašalj i zapušenje disajnih puteva.
  • Manje bebe umesto u kolicima u šetnju vodite u sling marami ili kenguru jer ćete na taj način bebu grejati svojim telom. Samo obratite pažnju da beba licem bude okrenuta prema vašim prsima.
  • Kada bebu pokrivate dekicama pripazite da nikad ne pokrivate beina usta jer može doći do gušenja i kad ušuškavate bebu neka dekica ne prelazi ramena.
  • Kada bebu vozite u automobilu nemojte je previše obačiti jer možda nećete moći dobro zakopčati sigurnosne pojaseve u autosedalici što nikako nije dobro.
  • Kad ste kod kuće, mazite se sa bebom i lezite pokraj nje kad god imate vremena jer na taj način grijete bebicu i stvarate posebnu vezu.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar