Menu 

Novorođenče i kućni ljubimci se u većini slučajeva mogu slagati sasvim dobro. Saznajte kako da se prilagodite i koje to životinje nisu preporučljive.

Za većinu kućnih ljubimaca važi – nije potrebno da ih se odreknete kada beba dolazi, već su važne samo male modifikacije. Većina njih je čak preporučljiva za bebe, ali vi morate pronaći idealnu ravnotežu  – kako da se vaša prva “bebica” i vaš novi najdraži ukućanin slažu.

Ma koliko mi voleli naše ljubimce moramo biti svesni da su oni ipak životinje i mere opreza su važne da bi svi bili sigurni.

Ovde većinom govorimo o mačkama i psima, a govorićemo i o tome koje to životinje nisu baš sigurne za bebe i zašto.

Upoznavanje

Čak i pre dolaska bebe važno je da kućnog ljubimca upoznate sa mirisom pridošlice. Trebaće im čak nekoliko meseci da se priviknu na novog člana, ali počnite polako. Psu morate dati da onjuši bebinu odeću ili nešto bebino iz porodilišta da bi mu taj miris postao prijateljski. Neka pas onjuši, recimo, bebinu pelenu na nekom neutralnom terenu (recimo, u praku), pa mu onda dajte da onjuši isto nešto bebino kod kuće. Ponavljajte to nekoliko puta da se navikne na njen miris.

beba i macka spavaju

Što se tiče mačaka dobro je da im date da onjuše, takođe, bebine stvari. Kada dolazite iz porodilišta najvažnija je preporuka da majka ne unosi bebu, već otac, a da majka odmah po dolasku u kuću uzme mačku i pomazi je. Isto važi i za psa.

Mnogi roditelji, pa i veterinari preporučuju da životinje držite podalje od bebine sobe – bar u prvih 6 meseci, dok beba ne ojača.

Mačke najčešće ignorišu novog člana i beže od bebe. Važno je samo da je pre toga upoznate, da joj date da onjuši bebinu nogicu, da vidi sobu i da joj posvećujete dovoljno pažnje. (Nikako ne smete zapostaviti ljubimce).

Psu će trebati dosta vremena da se prilagodi, biće radoznao i verovatno u budućnosti najbolji bebin zaštitnik, ali je važno da u početnim mesecima ne bude u bebinoj neposrednoj blizini. I, naravno, nikada ne ostavljajte ljubimce sa bebom bez nadzora. Ovo je najvažniji savet.

beba i pas 3

Ako želite da se dodatno osigurate možete nabaviti i posebnu zaštitnu čvrstu mrežu za kolevke i krevece (koja služi da zaštiti bebu od komaraca i drugih insekata, ali i da spreči mačku da uskače u kolevku).

Ponašanje

I psu i mački je potreban njihov prostor, ugao u kom nema ni vas, a posebno ne bebe. Namestite im njihov jastučić, grebalicu sa korpicom ili nešto slično u poseban ugao u kući, gde će se oni osećati sigurno. Kada beba poraste, mački će biti posebno draga grebalica sa korpicom koja se nalazi visoko van dohvata bebinih ručica.

Posmatrajte vašeg ljubimca i kako reaguje na bebu. Ne smete ga zapostaviti i tako učiniti ljubomornim. Bebu i životinju možete malo zbližiti tek kada ona ojača i kada prođe prelazni period kada vidite da se ljubimac navikao na novu situaciju.

Stručnjaci smatraju da rizika gotovo nema. Pazite na higijenu, ne puštajte životinju u bebinu sobu (u prvih šest meseci, ili ako tako odlučite, nikako), ne plašite se dlaka (one ne mogu nauditi bebi).

macka gleda u bebu

Higijena i beba “puzačica”

Ljubimca redovno vodite veterinaru; perite ruke nakon diranja životinje i pre nego uđete u bebinu sobu; skratite im kandže, ne dajte im da ližu bebino lice, kupajte ih napolju ili na nekom drugom mestu.

Kada beba počne da puže mere opreza ćete morati podići na novi nivo. Beba ne sme imati pristup pesku životinje, kao ni posudicama za hranu.

Životinje će se prepasti bebe koja puže. Mogu da reže i sikte. Budite u ovom periodu oprezniji. Prilagodite ih par meseci pre tako što ćete ih par puta u toku igre povući za uho ili rep. Pazite kako će reagovati. Držite podalje igračke vašeg ljubimca od bebe, i, naravno, obrnuto. Dete učite da mazi i pazi životinju, a ne da je maltretira.

Nepoželjne životinje

Među životinje za koje se ne savetuje da držite u kući kada beba dođe su: reptili (gušteri, kornjače, zmije, ..), ali i žabe, pačići, pilići, pa i ptice (osim ako su u kavezu van dohvata deteta). Nisu preporučljivi za decu mlađu od 5 godina. Mogu biti prenosnici salmonele i drugih opasnih bakterija.

Posebno su opasne kornjače, koje mogu lako da prenesu na decu slamonelu. Poklonite i hrčka, miševe ili ježa, ako ih imate kao kućne ljubimce. Egzotične životinje nisu dobro društvo za bebe.

Dobrobiti

IMG_9949Na prisustvo kućnih ljubimaca uz bebe gleda se sve blagonaklonije posebno posle niza istraživanja koja su pokazala mnoštvo dobrih stvari koje vašem mališanu donosi druženje sa psima i mačkama.

Deca roditelja koji nemaju alergiju, dokazano je, imaju manje mogućnosti da sami budu alergični ako odrastaju uz krznate životinje. Bebe koje odrastaju uz kućne ljubimce, sa higijenom na nivou, imaju snažniji imunitet, a i pospešuje se razvoj bebinog mozga.

Ova veza može biti više nego divna i sve one divne trenutke i iskustvo koje je vama životinja donela, doneće i vašem detetu.

Pročitajte i tekst – Trudnica i kućni ljubimci.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar