Menu 

Prljave pelene, neprospavane noći, muke sa dojenjem… Sve ste to znali, ali koje su to sitnice koje vam niko neće reći pre nego se beba rodi?

Pročitajte.

bebac2

Glava moje bebe izgleda čudno

Zamišljali ste vašu bebu savršene okrugle glavice, slatku i neodoljivu. Ako je glava vaše bebe u početku pomalo špicasta, ne brinite to je verovatno zato što je dugo vremena provela u porođajnom kanalu. Bebina lobanja je građena tako da može da se prilagodi i lakše prođe kroz porođajni kanal, a to sprečava bilo kakve frakture za vreme porođaja.

Isto tako nos vaše bebe može biti pomalo spljošten, ali ne brinite sve će to nakon nekog vremena doći na svoje.

Živahna beba

Nakon meseci provedenih u toploj i udobnoj materici vaše dete sad ima svo mesto sveta da se mrda. Nije još shvatilo kako da kontroliše svoje pokrete, ali to je svakako manje važno. Pokreti vaše bebe će biti nekotrolisani, a u nekim trenucima će ličiti na tikove, posebno kad ih nešto prepadne. Nema razloga za brigu.

Genitalije moga sina su velike

Pre nego vaš muž počne da se hvali obdarenošću vašeg sina objasnite mu da testisi kod dečaka nakon poroda mogu biti veoma natečeni što je rezultat pritiska tokom samog poroda. Kod tek rođenih beba još uvek ima majčinih hormona tako da i kod dečaka i devojčica genitalije mogu biti poprilično otečene što će splasnuti nakon nekog vremena.

gladna

Beba je uvek gladna

Prvih nekoliko sedmica može vam se činiti da je vaša beba stalno gladna i da je hranite svakih sat vremena. Dojene bebe su češće gladne jer se majčino mleko puno lakše probavlja. Jedan od razloga što je beba često gladna je što iz dana u dan raste i apetit joj se povećava.

Vaša beba će u prvih 6 meseci uduplati svoju težinu.

nozica

Ručice i nožice moje bebe su hladne

Pre nego pojačate grejanje i zamotate bebu u još jednu deku opipajte bebino telo. Ako je bebin torzo topao i normalne ružičaste boje znači da joj nije hladno. Zato što sistem za cirkulaciju kod beba nije dovoljno razvijen krv je više usmerena ka vitalnim organima nego ekstremitetima. Može proći I do tri meseca pre nego krv normalno procirkuliše.

Krv u peleni

Zbog istih hormona zbog kojih su bebama otečene genitalije kod devojčica može doći do blagog vaginalnog krvarenja. Ne brinite ako vidite male mrlje krvi u peleni vaše bebe tokom prve nedelje života, ovo bi trebalo da traje svega nekoliko dana.

Plik na usni

Mnoge bebe na usnama od silnog sisanja, flašica i dudica može zaraditi plik. Kod tek rođenih beba plik može biti od refleksa sisanja koji se razvija još u materici.

Stolica bebe liči na proliv

Dojene bebe imaju retku, kašastu stolicu boje senfa koja je tečna i neoformljena dok bebe koje se hrane veštačkim mlekom imaju malo tvrđu stolicu smeđkaste boje. Neke bebe imaju stolicu i do 12 puta dnevno dok neke svega nekoliko puta sedmično

Beba stalno kiše

Bebe često kišu ali ne zato jer su prehlađene ili bolesne na taj način iz nosa se čiste svi disajni putevi. Kihanje može i da otvara nosnice jer kad mama doji bebu može joj pritisnuti nosnice pa beba nakon dojenja često kihne da bi se nosnice otvorile.

Koža bebe je čudna

Bebina koža unutar materice je zaštićena i u savršenim uslovima nakon rođenja i dodira sa spoljnim uticajima bebina koža postaje suva i može da se ljušti. Nisu potrebni nikakvi preparati, nakon dve nedelje koža bi trebalo sama da se regeneriše.

kise

 Beba čudno diše

Kao i većina novopečenih roditelja verovatno i vi mnogo vremena provodite prateći vašu bebu da li diše, kako diše i verovatno ste više puta bili prepadnuti nepravilnim i čudnim udisajima vaše bebe. Ustvari je normalno da bebe između udisaja naprave malu pauzu. Povremeno preskakanje udisaja je normalno tokom razvoja disajnih puteva.

Uvek isto plače

Sigurno ste puno puta čuli kako bi mama trebalo da prepozna “gladni plač” od “mokrog plača” ili “nešto me boli plača”, ali vama sve zvuči isto? Ne brinite, nakon nekog vremena jasno ćete moći razaznati zašto beba plače.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar