Menu 

Doveli ste vašeg malog anđelka kući. Toliko je stvari na koje trebate paziti, pa, na žalost, zaboravljamo na neke ne tako stnadardne opasnosti po novorođenče.

mama nosi malu bebuNaravno, važno je da pripremite sobu za bebu, odeću, kolica i ostalu opremu, da očistite dom i smestite bebicu u najlepšu i najbezbedniju sobu. Ali, šta je sa nekim sitnim opasnostima koje vrebaju?

Saznajte na šta trebate obratiti pažnju, kako pripremiti, rasporediti i organizovati stvari u kući da stvorite okruženje potpuno sigurno za nežnu bebicu.

Naravno, nemojte se odmah uplašiti. Nije potrebno mnogo truda, beba je ionako mala da bi sama upala u neke ozbiljnije probleme (dok ne krene da puže i hoda).

I pre nego beba dođe pregledajte kuću, pripremite je za bebu i usvojite neke nove navike.

Spavanje, kupanje, presvlačenje

Te tri stvari će vam, pored hranjenja bebe, biti najvažnije. Evo na šta trebate obratiti pažnju.

Bebu stavljajte na spavanje da leži na leđima i na čvršćem dušeku. Ne ograđujte je jastucima, plišanim igračkama i ne zatrpavajte dekicama. Kolevka bi trebala biti gotovo prazna. Jedna topla vrećica za spavanje je bolji izbor od dekica i raznih prekrivača. Ne ograđujte previše ni kolevku ni drugom zaštitnom posteljinom (posebno ne ako je reč o debelim spužvastim pregradama).

Neki roditelji stavljaju bebu kod sebe u krevet da spava sa njima. Ovo se ne preporučuje, ali ako već želite vašeg mališana blizu uklonite sve dodatne dekice, jastučiće i slične predmete i posteljinu koja može “zatrpati” bebu i sprečiti pravilno disanje.

Ako imate poseban sto za presvlačenje poželjno je da je prislonjen uz zid ili da ima ogradicu. Naravno, nikako ni na trenutak ne ostavljajte bebu samu na stoliću. (Ni ako vam kipi mleko, niti ako zvoni telefon – sigurnost vaše bebe je najvažnija).

Rizik možete ublažiti ako bebu budete presvlačili na bračnom krevetu – samo stavite nepropusni podmetač.

beba kupanje pupak

Tokom kupanja pazite se “klizavice”. Beba vam može lako iskliznuti iz ruke (detaljnije se informišite u tekstu Kako kupati bebu). U početku je kupajte u vrlo malo vode i radije brišite krpicom umačući u vodu. Pazite da ne pokvasite pupčić dok ne zaraste.

Najvažnije od svega, pazite gde držite kadicu – neka stoji na čvrstom mestu, bez mogućnosti da spadne.

Nameštaj

Oko kolevke i stolića za presvlačenje ne biste trebali stavljati umetničke slike, keramičke figurice i slične stvari koje mogu nepažnjom biti srušene ili pasti u bebin krevetac i povrediti je. Koristite bezbedne vrteške za krevetac.

Takođe, ne postavljajte kolevu ili stolić za presvlačenje tik uz prozor niti vrtešku za kolevu preblizu bebi.

Ostale mere opreza

beba sa mamom mirna

Pre dolaska bebe proverite dimnjake i očistite bilo kakva začepljenja. Ugljen monoksid je vrlo opasan po male bebe i oslobađa se sagorevanjem drveta, nafte, uglja, … I male količine mogu biti štetne. U opasnijim količinama do gušenja može doći u minutama. Takođe ugljen monoksid, pored mnogih drugih štenih materija, se nalazi i u dimu cigareta, pa bebu držite podalje od izvora dima i ne dozvolite da dim dopre u bebinu sobicu.

Bebu čuvajte i od sitnih igračkica. Pazite da na nekoj od plišanih igrački nije dugme odšiveno i da beba nema pristup klikerima i sličnim kuglicama i sitnim predmetima, koji mogu dovesti do gušenja.

I za kraj pazite i kada nosite bebu u naručju. Neka noću kuću osvetljavaju lampe, a uklonite i one klizave tepihe, ćilime, prostirače. Kablove rasporedite uz zidove i uklonite bilo kakve slične prepreke koje mogu dovesti do sapetljavanja i pada.

Pročitajte i Da li je vaš dom dovoljno siguran za decu?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar