Menu 

Iako će vam možda mnogi savetovati kad i u koje vreme treba da prebacite vaše dete iz krevetića u veliki krevet, mi vam toplo preporučujemo da ne slušate nikoga već sebe i svoje dete. Evo na šta treba da obratite pažnju da bi ovaj prelazak prošao što bezbolnije.

Svaka promena u životu dece predškolskog uzrasta može biti veoma stresna, od navikavanja na nošu, odvikavanja od cucle, preko polaska u vrtić pa sve do prelaska u veliki krevet.  Stručnjaci kažu da ne postoji „pravo“ vreme za prelazak u veliki krevet, ali da je najbolje to uraditi između 1 ½ i 3 godine. Oni čak preporučuju da čekate da se dete približi trećem rođendanu, jer oni mali nisu spremni da spavaju u velikom krevetu, sami. Naravno, jedan od glavnih razloga zbog kojih ćete morati prebaciti dete u veći krevet jeste što će mu krevetac postati mali, previše se vrti i udara u stranice tokom noći.

Većina roditelja se brine da beba neće ispasti iz krevetca tokom noći i upravo iz tog razloga se odlučuju na prelazak u veći krevet. U tom slučaju, ako se dete noću penje po krevtiću, veoma je važno da ne brzate sa reakcijom već da napravite postepenu promenu, jer deca nagle odluke doživljavaju puno teže. Za početak spustite dušek u krevecu što je više moguće tako da stranice budu relativno visoke za veš dete.

253659858_0ae8f52449_o

Drugi, veoma važan razlog zbog kojeg roditelji žure da dete „izbace“ iz krevetića je svakako dolazak druge bebe i u tom slučaju promenu treba da napravite najmanje 6-8 nedelja pre samog poroda da dete ne bi pomislilo kako mu mala beba oduzima krevetić. S druge strane ako je dete još malo pričekajte sa selidbom u veliki krevet dok beba ne napuni 3-4 meseca, a to vreme će svakako provesti više sa vama u krevetu nego u krevecu. Često se dešava da dete jednostavno odbija preći u veliki krevet, posebno ako zna da će u krevecu spavati nova beba. Sa mlađom decom je nešto lakše, jer oni kako rastu žele da kopiraju stariju braću i sestre pa je ta tranzicija obično nešto jednostavnija.

Kako olakšati tranziciju

Da biste olakšali ovu promenu, za početak stavite dečiji krevet na isto mesto na kom se nalazio krevetac. Isto tako nemojte odmah kupovati novu posteljinu, za početak dozvolite detetu da se pokriva istom posteljinom kojom se pokrivalo u krevecu.

Kod deteta probudite uzbuđenje vezano za veliki krevet, napravite od toga veliku stvar, recite da u pravom krevetu spavaju samo velika deca, odvedite dete u kupovinu da zajedno odaberete krevet i posteljinu na kojoj će spavati. Ohrabrite ga da svoj veliki krevet pokaže gostima, bakama i dekama, neka se pohvali.

Još jedan način koji uveliko olakšava ovu tranziciju jeste da napravite posebnu žurku u čast ovog događaja, odredite datum, pozovite bake i deke i napravite žurku. Ako si to možete priuštiti kupite detetu dečiji krevet koji ima gotovo identičan madrac kao u krevecu, ali izgleda kao veliki krevet. Ako kupite ovaj krevet računajte na to da ćete ga morati menjati za koju godinu što je nepotrebni trošak, ali dete će lakše prihvatiti selidbu.

3806836646_0072fbfd9f_z

Imajte na umu i da nisu sva deca ista, neka deca jednostavno nisu spremna za prelazak u veliki krevet i u tom slučaju ih ne treba forsirati čak i ako je na putu nova beba. Forsiranjem nećete napraviti ništa osim što ćete možda istraumirati dete, a to svakako ne želite. Isto tako selidba deteta u veliki krevet nije samo prekretnica u njegovom već i u vašem životu, to je znak da vaša beba raste i postaje sve samostalnija, a tom mnogim roditeljima teško pada. Imajte strpljenja za vaše dete i ne očekujte da će sve ići glatko.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar