Menu 

Mnoge mame se često pitaju postoje li jeftinije i zdravije opcije za bebi proizvode, koje kupuju. Da, postoje i mi vam donosimo savete.

Deo proizvoda koje kupujemo je nepotreban, a deo ima sasvim razumnu zamenu.

Losion

Umesto standardnih bebi losiona napravite mešavinu šea putera i kokosovog ulja. Koža ih lepo upija i ne ostaju masni tragovi. Bebina koža je hidratizovana, a smesu možete upotrebiti i protiv pelenskog osipa. Šea puter deluje protivupalno, umiruje kožu i pospešuje zacelenje. Pelenski osip nastaje i zbog gljivica, koje iz unutrašnjih organa dođu u dodir sa nekim oštećenjima na koži. Kokosovo ulje je u tom slučaju dobro, jer ima antifungalna (protiv gljivična) svojstva.

Najbolji losion ćete dobiti ukoliko pomešate: ¼ šolje kokosovog ulja (na sobnoj temperaturi), ¾ šolje šea putera, 3 kapi eteričnog ulja čajevca (ali, pazite da bude potpuno čisto, organsko, da ne biste dodatno iziritirali bebinu kožu) i 5 kapi eteričnog ulja lavande.

Dobro umutite kokosovo ulje i šea puter, dodajte eterična ulja i sve dobro sjedinite. Uspite u čistu teglicu, poklopite i čuvajte na mračnom i hladnom mestu. Mažite bebinu kožu posle kupanja sa ovom smesom da biste hidrirali kožu i sprečili pelenski osip.

Šampon i kupka

Česte kupke isušuju bebinu kožu, pa i nije potrebno da je kupate svaki put. A kada kupate vašeg bebana neka to bude sa ovom nežnom kupkom iz domaće radinosti.

Pomešajte 30 ml tečnog kastilja sapuna (napravljen 100 odsto od maslinovog ulja), 115 ml filtrirane vode, 3 kapi čistog eteričnog ulja lavande, 3 kapi eteričnog ulja narandže. Koristite kao kupku i šampon.

Bebi puder

Kod nekih beba on izaziva alergijske reakcije, ali dobra alternativa za ovo je prah od bentonit gline, koji možete nabaviti u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane. Ova glina deluje umirujuće i umanjuje crvenilo i eventualne infekcije kože.

Bebi ulje

Nije potrebno da kupujete specijalno bebi ulje, odličan izbor je obično kokosovo ulje. Možete ga koristiti i pomešano sa kap ulja lavande na kašiku kokosovog.

Da li vi koristite neke od ovih alternativa za vaše bebe?

Pročitajte i: Kako kupati bebu i Pamučne protiv pelena za jednokratnu upotrebu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar