Menu 

Ma koliko za vreme trudnoće čitali i edukovali se, mladi roditelji nakon rođenja bebe uglavnom ostanu prilično zbunjeni novim obavezama i načinom na koji treba da brinu o novom članu porodice. Mi ćemo vam danas bar malo pokušati olakšati i zato vam dnosimo detaljan raspored spavanja za bebe do šest meseci starosti.

Roditelje uglavnom muči pitanje koliko to deca treba da spavaju tokom 24 sata. Mi vam donosimo neke prosečne vrednosti i kako da prepoznate manjak sna kod bebe. Treba da znate i da je svaka beba drugačija i da nekoj deci treba i do dva sata manje spavanja.

Koliko je bebi potrebno sna

  • 1 mesec – 8 sati noćnog spavanja – 8 sati dnevnog spavanja.
  • 3 meseca – 10 sati noćnog spavanja – 5(3) dnevnog spavanja.
  • 6 meseci – 11 sati noćnog spavanja 3 ¼ dnevnog spavanja.
  • 9 meseci – 11 sati noćnog spavanja – 3(2) dnevnog spavanja.
  • 12 meseci – 11 ¼ sati noćnog spavanja – 2 ½ dnevnog spavanja.

Kako prepoznati manjak sna kod beba

Većini dece je potreban priličan broj sati spavanja, a većina roditelja smatra da ukoliko njihova deca kasno ležu automatski nemaju dovoljno sati sna, što uopšte ne mora biti tačno. Pre nego zaključite da je dete neispavano i da pati od manjka sna, postavite sebi sledeća pitanja.

  • Da li vaše dete gotovo svaki put zaspi u kolima?
  • Morate li baš svako jutro buditi vaše dete?
  • Da li je vaše dete nervozno, kenjkavo i umorno tokom dana?
  • Dešava li se da vaše dete povremeno zaspi mnogo ranije nego obično?

Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili sa da, u tom slučaju postoji mogućnost da dete dobija manje sna nego što mu je potrebno.

spavanje4

Kako pomoći detetu da bolje spava i usvoji dobre navike?

Veoma je važno da kod dece stvorite dobre navike kad je u pitanju spavanje baš kao i kod ishrane, vežbanja i ostalih segmenata života. Ma koliko se u početku činilo nemoguće, spavanje tokom noći cele noći sigurno nije nemoguća misija, a evo nekoliko saveta koji će vam u tome sigurno pomoći

0 – 3 meseca

Novorođenčad obično prilično dugo spavaju, od 16-17 sati u toku 24 časa, ali to roditeljima sigurno tako ne izgleda jer bebe u većini slučajeva ne sastave duže od dva sata spavanja u komadu tokom prvih nedelja života. Sve to rezultira umorom, a kod beba neregularan raspored donosi nervozu jer kao smo već mnogo puta do sada naglasili bebe vole rutinu.

Ciklusi spavanja kod beba su puno kraći nego kod odraslih i bebe tokom spavanja više vremena provedu u REM fazi sna za šta se smatra da je od velike važnosti za razvoj mozga u tim prvim mesecima života. Sva nepredvidivost u rasporedu spavanja je na neki način neophodna i što je najbolje zaista ne traje dugo iako se vama zbog neispavanosti i umora čini da je prošla čitava večnost. Pročitajte i savete „Kako da se naspavate kao novopečena mama“.

Kada bebe počinju spavati duže u komadu

spavanje2

Oko 6-8 nedelja starosti bebe počinju spavati nešto kraće tokom dana, a duže tokom noći iako se većina beba nastavi buditi nekoliko puta tokom noći. U tom periodu se javlja i manje REM faze sna i duži periodi dubokog sna. Negde između 4-6 meseci starosti većina beba razvije sposobnost da spava 8-12 sati u komadu tokom noći, tvrde brojni eksperti. Neke bebe taj cilj dostignu i ranije, ali ovo je neki prosek na koji se eksperti oslanjaju. Neka deca nastave sa noćnim buđenjem tokom celog predškolskog uzrasta i zato je veoma važno da mu usadite dobre i zdrave navike kad je spavanje u pitanju. Evo i kako…

Pružite detetu šansu da često spava. Prvih nekoliko dana po rođenju bebe su retko u stanju da budu budne duže od dva sata i zato se držite toga, nemojte bebu držati budnom duže, jer može biti previše umorna i teže će zaspati.

Naučite bebu na razliku između dana i noći. Neke bebe su noćne ptice i biće budnije nego ikad čim sunce zađe. Prvih nekoliko dana nakon izlaska iz bolnice nećete moći uraditi ništa po tom pitanju, ali nakon dve nedelje starosti počnite bebu učiti na razliku između dana i noći. Tokom dana kada presvlačite i dojite bebu radite to u dobro osvetljenom okruženju, igrajte se sa bebom, pričajte, pevajte. S druge strane ukoliko bebu presvlačite i hranite noću, potrebno je da okruženje bude mirno, nemojte previše pričati, i to radite pod svetlom noćne lampe.

Pratite znakove umora. Neki od glavnih znakova koji upućuju na to da se bebi spava je trljanje očiju, povlačenje za uši ili nervoza. Ako primetite bilo koji od ovih znakova neispavanosti, pokušajte bebu odmah staviti na spavanje. Nakon nekog vremena ćete razviti šesto čulo za ove simptome i odmah ćete znati kad je beba pospana.

Razmislite o rutini pre spavanja. Kad je u pitanju rutina pre spavanja nikad nije previše rano da krenete. U početku to može biti presvlačenje, kupanje ili pevanje uspavanke, a kasnije čitanje priča i poljubac pre spavanja. Više o ovome pročitajte u tekstu „Muke po spavanju“.

spavanje5

Stavite bebu u krevet kad je pospana, ali još uvek budna. Čim beba navrši 6-8 nedelja možete joj pružiti šansu da zaspi sama u krevetiću, ne na vašim rukama. Pratite one znakove umora i pospanosti o kojima smo pričali i čim ih primetite stavite bebu da spava i da se uspava sama. Većina roditelja smatra da ono što rade prvih nekoliko nedelja nakon porođaja nema previše uticaja, ali ako svako veče nedeljama puštate bebu da vam zaspi na rukama ili dok je ljuljate ona ima sva prava da očekuje da će se to nastaviti i kasnije. Bebe uče svoje navike kad je spavanje u pitanju i na neki način je do roditelja kakve će one biti. Važno je napomenuti i da se svi eksperti ne slažu sa ovakvim načinom i mnogi roditelji i dalje ljuljaju svoje bebe u naručju ili ljljašci ne bi li lakše zaspale misleći da je to sasvim prirodno i normalno. Ti roditelji moraju biti spremni na to da će ustajati tokom noći nekoliko puta jer mala verovatnost da će se beba uspavati sama.

3-6 meseci

Sa tri meseca bebe u proseku spavaju 15 sati dnevno, uključujući noćno i dnevno spavanje. Do četvrtog meseca možete očekivati da beba razvije neke regularnije navike i šablone kad je u pitanju spavanje i već polako možete pratiti stanje. U ovom periodu života beba će izbaciti većinu noćnih podoja što će i vama dati šansu da se više odmarate tokom noći.

Ovo nikako ne znači da treba da počnte sa nekom ozbiljnijom rutinom i rasporedom, ali postoji nekoliko sitnica koje možete uraditi da beba duže spava u komadu. Uvek imajte na umu činjenicu da je svaka beba jedinka za sebe. Pratite kako beba reaguje na raspored spavanja koji ste nametnuli, a ako vam se čini da još uvek nije spremna na promenu, malo popustite nekoliko nedelja pa pokušajte ponovo.

spavanje7

Spavanje tokom noći. Između četiri i šest meseci starosti većina beba je sasvim sposobna da spava između 8 i 12 sati u toku noći. Jednom kad dođete do te tačke moći ćete proći kroz ceo ciklus spavanja i bićete mnogo odmorniji nego inače.

Ako pak vaša beba ni u ovom periodu ne može prespavati osam sati u komadu, niste jedini, ako vam je za utehu. Mnoge bebe se do šestog meseca straosti još uvek bude, nekoliko puta tokom noći.

Ponovno buđenje. Ako vaša beba od prvih nekoliko nedelja starosti spava kroz celu noću, uživajte dok traje jer se može desiti da se odjednom počne buditi nekoliko puta tokm noći i nemojte da vas iznenadi. To može biti prilično frustrirajuće za sve roditelje, ali treba da znate da beba za to ima jako dobar razlog. Moguće je da beba u tom trenutku postaje svesna da ćete vi doći čim zaplače pa to radi samo zbog društva ili jednostavno isprobava neke nove veštine kao što su okretanje, sedenje i ustajanje.

Kako postaviti dobre navike spavanja

Kada je beba novorođenče znate da je vreme za spavanje po nekim znakovima koje smo već spominjali. Kada je beba nešto starija vreme je da uspostavite raspored spavanja i da ga se pridržavate bez izuzetaka jer će se na taj način kod deteta razviti zdrave navike kad je spavanje u pitanju. Ne treba ni da napominjemo koliko je to tobro kako za dete tako i za vas.

Neke bebe prirodno postaju pospane već oko šest sati naveče dok su neke i u osam budne i vesele. Morate uzeti u obzir i da će vaše svakodnevne navike u kući uticati na bebin raspored spavanja. Pre nego počnete odaberite neko razumno vreme za odlazak u krevet, nešto što će odgovarati, vama, bebi i ostalim ukućanima. Najvažnije je da se toga pridržavate koliko je moguće.

Isti slučaj je i sa spavanjem preko dana. Odredite dva spavanja na primer oko devet ujutro i oko tri poslepodne. Pokušajte da sve ostale obaveze uskladite sa spavanjem tokom dana. Ako beba veoma teško zaspiva tokom dana i tokom noći, onda je na spavanje stavite nešto ranije tako da ima vremena zaspati do određene satnice. Kao što smo već više puta napominjali beba kad je previše umorna i razdražljiva teže će zaspati

spavanje6

Kako na pravi način uvesti rutinu pre spavanja

Najobičnija večernja rutina pred spavanje smanjiće nervozu, znate da se kraj dana bliži i da ćete moći malo da odahnete. Prvih nekoliko meseci nećete biti u mogućnosti bebu naučiti da spava uvek u isto vreme i moraćete biti više posvećeni, ali s vremenom rutina će vam pomoći da držite kontrolu u svojim rukama.

Dok vaša beba spava po 16 sati dnevno, ali se na svaka 2 budi tražeći da jede izgleda pomalo besmisleno početi uvoditi rutinu spavanja, ali ništa vas ne košta da pokušate. Promenite ponašanje danju i noću. Dok beba spava u toku dana ne ustručavajte se slušati muziku i pričati glasnije, ali kad dođe vreme za spavanje čak i kad se beba probudi prigušite svetla, smanjite ton. Nahranite je i spustite u krevetac. Nema igranja ni zabave. Za početak odaberite neko razumno vreme za spavanje i nekoliko aktivnosti koje ćete raditi pre spavanja, svako veče.

Čitajte knjige, priuštite vašoj bebi masažu ili opuštajuću kupku. Nije bitno šta ćete raditi bitno je da bude opuštajuće.

U većini slučajeva bebe zaspivaju nakon hranjenja ili presvlačenja. Što pre utvrdite koji je tip vaša beba lakše ćete moći odrediti rutinu za spavanje i kad će biti pospana. Čim osetite da je pospana stavite je u krevetac da se tamo uspava. Izbegavajte uspavljivanje „bilo kad, na bilo kom mestu“.

Jedna od veoma bitnih navika koju treba da usadite vašem detetu jesu porodični obroci za stolom. Čim beba počne da sedi stavljajte njenu stolicu za hranjenje kod stola za ručavanje za vreme porodičnih obroka. Dajte joj da jede bilo šta samo da se oseća delom nečeg važnog.

Bebine navike stvarajte po svojim i bebinim afinitetima, ma koliko neki šabloni kod svih beba mogu biti slični i oni imaju različita interesovanja i ono što ih čini srećnima. Slušajte svoju bebu, otkrijte šta joj najviše paše i time se vodite. Šta god upali prisvojite kao nepisano pravilo.

Ovo sigurno niste znali o bebama i spavanju

spavanje3

Ako će vam biti lakše donosimo vam nekoliko činjenica koje sigurno niste znali, a koje će vam pomoći da lakše shvatite zašto bebe ne spavaju kao svi mi ostali.

Bebe zaista mogu da zamene dan za noć. Istina je da neke bebe kad dođu na svet u potpunosti pobrkaju dan i noć što znači da danju spavaju, a noćima su budne što mladim roditeljima može predstavljati veliki problem. Bebe koje se tokom noći bude na svakih sat vremena, traže da jedu ili jednostavno žele malo pažnje mogu veoma iscrpiti roditelje.

Pokušajte poštovati onaj savet da spavate kad spava i beba i tešite se činjenicom da ova zamena noći i dana neće trajati večno jer većina beba nakon meseca dana uđe u nekakav ritam spavanja.

Spavanje bebe je nepredvidivo. U prvim nedeljama nakon poroda beba u većini slučajeva ne bude budna duže od dva sata u toku dana ili noći. Bebe u proseku spavaju između 14-18 sati tokom prvih nedelja, a 12-16 sati nakon navršenih mesec dana. Uprkos svemu tome, taj ritam roditeljima može biti veoma iscrpljujuć. Čak 71 odsto novopečenih roditelja je izjavilo da je manjak sna najteži deo brige o novorođenčetu.

Uprkos tome što beba uglavnom jede i spava mi ne možemo da sastavimo nekoliko sati sna u komadu, a to sve rezultira manjkom energije. Drugi razlog je to što je bebin raspored spavanja poprilično nepredvidiv, nekad može da odspava i po četiri sata u komadu, a nekad ne više od dva.

Novorođenim bebama ne treba potpuna tišina da bi spavale. Većina roditelja se kad beba spava uglavnom trudi da ne proizvodi nikakve zvukove, hodaju na prstima i što nečujnije dišu iako za tim nema nikakve potrebe jer bebama nije potrebno potpuno tiho okruženje da bi spavale.

Ovo ne treba da čudi jer bebe devet meseci provode u materici koja nije baš tiho okruženje iako se tako misli. Imajte na umu da bebe jednostavno spavaju kad za to osećaju potrebu i okruženje im uopšte nije važno. Uživajte u ovom periodu dok traje jer nakon nekoliko meseci može im smetati i najmanji šum.

 

spavnaje4

Bebe imaju sopstvenu ličnost i kad je spavanje u pitanju. Bebe nisu prazna ploča, one se rađaju sa karakterom čak i kad je u pitanju spavanje, jer da je drugačije sve bebe bi spavale jednako. Roditelji koji imaju više dece od najranijih dana bebinog rođenja mogu primetiti razliku.

Bebi je za spavanje potreban prazan krevetac. Da bi beba dobro spavala nisu joj potrebne dekice, jorgani, ukrasni jastučići i plišane igračke. Beba bi trebalo da spava u krevecu u kome se nalazi samo čvrsti madrac prekriven čaršafom, a poslednjih godina stručnjaci preporučuju da je najsigurniji položaj za spavanje na leđima ili na boku.

Izbacite sve plišane igračke, jastučiće ili baldahin koje ste natrpali u krevetac i tako ćete smanjiti rizik od iznenadne dojenačke smrti, a i beba će bolje spavati.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar