Menu 

Treba vremena da bebin unutrašnji sat proradi i uđe u pravi ritam, a do tad pročitajte šta treba da znate o (ne)spavanju.

Spustite bebu u krevetac, budnu

Ako bebu u krevetac spuštate pospanu ali još uvek budnu postoji mogućnost da ako se u toku noći probudi, sama se ponovo i uspava jer se neće naučiti da zaspiva na rukama.

oko

Rutina

Od 6-8 nedelje bebino spavanje može biti povezano sa hranjenjem sa “zvaničnim” spavanjem tokom noći. Do 3-4 meseca beba bi trebalo da spava i do 6 sati po noći pa možete izbaciti noćno hranjenje.

Plakanje boli više…

Stručnjaci su se složili: prva tri meseca hranite bebu kad god zatraži, ali nakon nekog vremena treba da promenite stvari, pustite da otplače. Biće bolno, ali verujte biće bolje i za vas i za vašu bebu.

Beba ima svoj stil spavanja

Beba sa 3-4 meseca može spavati dva puta dnevno, a može imati i tri spavanja po ne više od 45 minuta dok ne napuni 10 meseci. Pratite tempo vaše bebe.

Fleksibilnost

Kad imate više od jednog deteta moraćete praviti kompromise. Dešavaće se da straija deca bude bebu u toku dana, a vi ćete morati način da to sprečite. U svakom slučaju ne pravite dramu i njima je dolazak nove bebe velika promena.

Signali

Kad beba trlja oči ili zeva to su jasni signali da je pospana. Čim ih primetite spustite bebu u krevetac i ne dopustite da vam zaspi na rukama jer može da se probudi kad je budete spuštali naknadno, a beba od petominutnnog sna nema nikakve koristi.

Grčevi

Prva tri meseca su burna, nema reda za spavanje , a mnoge bebe pate od stomačnih grčeva. Kako da ih prepoznate? Slušajte plač. Ako je glasniji i intenzivniji nego obično i ide u paketu sa znakovima fizičke boli to je to. Dobra stvar je što bi grčevi trebalo da prestanu do trećeg meseca, a u međuvremenu ostanite prisebni i probajte mnoge trikove od ljuljanja, pevanja, masiranja…

spavanje

Problemi sa dobrim spavačima

Oko 9/10 meseca i kod najboljih malih spavača može doći do problema uzrokovanim odvajanjem od mame ili prekretnica u razvoju. Ni u jednom slučaju ne odustajte od usađenih navika.

Stvarno se prilagodite

Beba može da se budi svako jutro u 5 čak i ako je duže držite budnom, to je njen ritam i vi ćete se zaista morati prilagoditi. Spavajte kad ona spava, planirajte obaveze i kućne poslove samo i jedino prema potrebama i ritmu vaše bebe.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar