Menu 

Dojenje je lični izbor i mogućnost svake majke, ipak pre nego odlučite da nećete dojiti svoju bebu, saznajte sve o dojenju.

Na prvom mestu dojenje je jako zdravo za vašu bebu, jer majčino mleko sadrži antitela koja ne mogu da se zamene. Dojene bebe se manje razbolevaju i imaju manje problema sa respiratornim infekcijama.

sisanje

Dugoročno, dojenje može da smanji rizik od raka dojke i jajnika, a kratkoročno pomaže da se čim prije stvori posebna veza između majke i deteta.

Prvih dana iskustvo dojenja može biti poprilično teško i bolno. Najbolje bi bilo pre poroda ići na kurseve za trudnice, gde će vam biti sve objašnjeno.

Onog trenutka kada beba pravilno uhvati bradavicu i počne da vuče sve će doći na svoje, a dojenje će postati divan trenutak i posebna veza između vaše bebe i vas.

Nemojte zanemarivati bol i crvenilo, jer se lako može razviti mastitis, infekcija koja zahteva terapiju antibioticima. Ako bol i crvenilo ne prolazi ni nakon što je beba počela sisati kako treba, posetite doktora.

Pored toga što je veoma zdravo i za vas i za bebu dojenje vam štedi novac, a pošto za novorođenče treba mnogo toga nikad nije na odmet uštedeti koju paricu.

Za vereme dojenja trebalo bi piti dosta tečnosti i uzimati vitaminske suplemente. Nikakve lekove nemojte uzimati na svoju ruku, obavezno se pre posavetujte sa lekarom.

Dojenje zahteva manje posla, nema trčanja u prodavnicu kad vam nestane hrane, nema pranja i sterilisanja flašica u pola noći. Na svakom mestu i u svako vreme imate spremnu hranu za svoje maleno.

dojenje

Ako ste se brzo vratili na posao iz finansijskih ili bilo kojih drugih razloga kombinacija dojenja i zamenskog mleka takođe može biti dobra opcija. Nikako se ne odričite dojenja u potpunosti.  Uvek postoji i opcija ispumpavanja.

Ponekad interes za dojenje beba izgubi sama, a ponekad mama oseti da više ne može. U svakom slučaju recite sebi da ste uradili najbolje što ste mogli i nastavite dalje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar