Menu 

Postporođajna depresija nije rezervisana samo za mame, tate takođe mogu zapasti u postporođanu depresiju zbog silnih promena koje beba svojim dolaskom donosi.

U Sjedinjenim Američkim Državama od postporođajne depresije pati 1 od 4 novopečena oca. Činjenica je da muškarci ukoliko pate od postporođajne depresije to rade u tišini, a ako je mama depresivna veća je verovatnoća da će biti i tata.

Iako sa sigurnošću znamo da hormoni igraju glavnu ulogu u emocionalnoj nestabilnosti mladih majki za vreme i nakon trudnoće, kod muškaraca se hormonalne promene u telu dešavaju nakon rođenja bebe. Nivo testostreona obično opada, dok se nivo estrogena i prolaktina povećava. Muškarci, takođe mogu da dožive pad kortizola, hormona stresa, što može doprineti pojavi depresije. Mišljenje stručnjaka jeste da upravo zbog hormonalnih promena muškarci osećaju potrebu da ostanu kući i brinu o bebi.

postpotođajna depresija kod muškaracaKada pogledamo razne časopise i sajtove koji se bave roditeljstvom, retko ćete na slikama videti nesretne roditelje sa svojom bebom. Realnost je potpuno drugačija. Uz hronični nedostatak sna, anksioznost i brigu za bebu, vaš muž se može osetiti zapostavljenim, izostavljenim iz te mama-beba veze, a to može dovesti do izolovanosti, depresije i promena raspoloženja, posebno ako je već imao iskustva sa depresijom.

Muškarci u depresiju upadaju najčešće 3-6 meseci nakon rođenja bebe, a razlog tome može biti što povećava svoje obaveze vezane za bebu ne bi li se mama više odmarala. Muškarci u tom trenutku osećaju da gube kontrolu nad svojim slobodnim vremenom kojeg su pre bebe puno više imali, a kvalitet bračnog života predstavlja dodatni stres.

postpotođajna depresija kod muškaraca

Većina ovih simptoma, kod muškaraca je veoma teško uočljiva, jer se postporođajna depresija kod muškaraca može manifestovati drugačije od klasične depresije. Neki od uočljivih znakova mogu biti gubitak kilaže, nervoza, nekontrolisan bes, preterano žaljenje na fizičke probleme, obeshrabrenost, hlavobolje, problemi sa probavom, loša koncentracija, izbegavanje vremena provedenog kod kuće itd.

Postporođajna depresija i kod muškaraca i kod žena treba da se leči kao što biste lečili upalu pluća ili bolan zub. Prvi korak ka ozdravljenu jeste priznanje samom sebi da imate problem, a to svakako nije znak slabosti već snage. Ako ne lečite depresiju, to može dovesti do puno većih problema sa lošim posledicama. Pročitajte i “Utiče li stres jače na muškarce”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar