Menu 

Spavanje je jedna od glavnih preokupacija mladih roditelja, što sopstveno, što bebino. Kad je u pitanju bebino spavanje donosimo vam kratak vodič šta treba, a šta ne treba da radite.

Većina iskusnijih roditelja reći će vam da roditeljstvo postaje lakše onog trenutka kad beba uđe u ritam i počne da spava, ali za mnoge prođu meseci pa čak i godine dok se to ne desi. Mi se iskreno nadamo da će vam neki od naših saveta zaista biti od pomoći kad je u pitanju dnevno i noćno spavanje.

Prepoznajte pospanost. Veoma je važno da prepoznate kad se vašoj bebi spava i da je odmah stavite u krevetac. Ako beba zeva, trlja rukicama oči, nervozna je i razdražljiva to su jasni znaci pospanosti. Bebe koje su reviše pospane obično imaju problem sa zaspivanjem zato bi na prve znakove trebalo da regaujete. Kod starijih beba znak pospanosti može biti nespretnost pa čak i hiperaktivnost.

Ne budite bebu. Ako beba zaspi u kolicima ili sedalici za auto nikako je nemojte buditi već je zajedno sa njom unesite u kuću, malo raskomotite i ostavite da spava. Namestite bebu tako da joj bude koliko toliko udobno i pazite da slučajno ne ispadne. Dozvoljeno je da beba u sedalici odspava neko vreme, ali nikako preko noći.

Bebe zaista puno spavaju. Možda vam se tako ne čini u početku, ali bebe tokom prvih meseci spavaju i do 16 sati dnevno i bude se samo kad su gladne ili mokre. Kako bebe rastu bebama je potrebno sve manje sna. Do šest meseci starosti beba bi trebalo da prespava celu noć plus da ima dva do tri dnevna spavanja. Ako se vaša beba ne uklapa u ovu statistiku ne brinite jer sva su deca različita.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ne oslanjajte se na spavanje u pokretu. Možda zvuči primamljivo i svi smo to radili da bebu pustimo da spava dok se vozi u kolicima ili u autu, ali to nikako ne bi trebalo da vam postane navika. Beba se ne može dovoljno dobro odmoriti ako spava dok se vozi i to može da poremeti raspored spavanja. Za bebu je mnogo bolje da dnevno spavanje „odradi“ u svom krevecu.

Nahranite bebu, napravite pauzu pa je zatim stavite da spava. Sasvim je prirodno da beba zaspi odmah posle hranjenja, ali treba da pripazite da hranjenje ne postane jedini način na koji se beba uspava. Potrebno je da beba nauči da se uspava sama i zato pokušajte odvojiti hranjenje od uspavljivanja. Nahranite bebu, zatim napravite pauzu pa onda krenite na spavanje. Između joj pročitajte priču ili presvucite je.

Produžite dnevno spavanje. Ako je vaša beba starija od šest meseci i tokom dana ne spava duže od 20 minuta, slobodno je podstaknite da spava duže. Razvucite vreme između spavanja i držite bebu duže budnom da bi duže odspavala u komadu. Beba bi trebalo da ima dva dnevna spavanja od po 1-2 sata i celu noć.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Napravite rutinu. Da biste postavili rutinu potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stvari: stavljajte bebu na spavanje svaki dan u isto vreme, nikako ne izbegavajte dnevno spavanje jer to može otežati uspavljivanje noću. Dete stavljajte da spava u ktrevetac i danju i noću.

Ne žurite sa buđenjem. Kijanje, štucanje, stenjanje, prevrtanje su stvari koje bebe rade dok spavaju, ali nikako nemojte dizati bebu na prvi šum. Čak i ako beba zaplače pričekajte neko vreme pre nego odete u sobu jer postoji mogućnost da se beba umiri sama i ponovno zaspi.

Bebu stavljajte u krevetac dok je još budna. Nakon nekoliko prvih nedelja nakon rođenja beba ne mora da spava kad je spuštate u krevetac i već tada je možete stavljati da se sama uspava. Pokušajte da je ne nosate, ne ljuljate i ne hrante dok je uspavljujete. Sve to može naučiti bebu i da se sama umiri ako se probudi tokom noći.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Mislite na bebinu sigurnost. Ako beba zasi na kauču, vašem krevtu ili na podu obavezno je prebacite u njenu sobu jer to nisu dovoljno sigurna mesta za spavanje. Bebu uvek stavljajte da spava na leđima ili boku jer su istraživanja pokazala da se tako smanjuje rizik od iznenadne dojenačke smrti. Iz bebinog kreveca izvadite sve plišane gračke, višak posteljine i jastuka i bebu nikako nemojte stavljati da spava sa drugom decom ili kućnim ljubimcima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar