Menu 

Jedna od najvećih nedoumica mladih majki jeste kada, kojim redom i na koji način uvoditi čvrstu hranu u bebinu ishranu. Mi ćemo vam pomoći.

Prvih 4-6 meseci glavna hrana za vašeg bebca trebalo bi da bude majčino ili zamensko mleko, jer digestivni sistem nije dovoljno razvijen da bi probavio čvrstu hranu. Ipak, ne odugovlačite previše sa uvođenjem čvrste hrane, jer bi dete moglo imati problema sa žvakanjem i gutanjem.

Nemojte dodavati žitarice u mleko, jer beba ne treba dodatne kalorije osim ako vam doktor ne preporuči drugačije. Ako je mleko previše gusto bebi će biti teže da vuče iz flašice.

Bebi nikada ne uvodite više novih namirnica odjednom, uvek napravite dva tri dana razmaka između novih namirnica, jer ćete tako lakše moći pratiti alergijske reakcije.

Ako beba na prvu ispljune šargarepu ili grašak nemojte odustati, ponudite joj još koji put. Neke bebe mogu određenu hranu odbiti i do 10 puta pre nego je prihvate. Pričekajte nekoliko dana pa ponovo podnudite bebi tu hranu ili je pomešajtesa nekom koju sigurno voli.

Nema dokaza da beba neće prihvatiti povrće nakon što prvo proba voće, ali za svaki slučaj uvođenje čvrste hrane započnite sa povrćem. Recepte za ukusne kašice pronađite OVDE.

Sa već sedam meseci u bebinu ishranu možete uvesti meso, tako ćete čim pre u dečiji organizam unositi proteine i gvožđe. Počnite sa pilećim mesom, koje ćete izmiksati, ali možete koristiti i teletinu i ćuretinu.

Deca bi trebalo da uživaju u voću i povrću bez ikakvih začina ali ne znači da njihova hrana mora biti potpuno bezukusna. Malo začina bebi ne može naškoditi.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar