Menu 

Problemi sa bradavicama su u periodu dojenja očekivana pojava. Mogu biti napukle ili čak krvariti. Ali, bez panike, rešenja postoje.

Dojenje može samo u početku biti malo neugodno nekim ženama, dok su im u prvim danima dojke tvrde, ali vremenom i to nestaje. Uz pravilno dojenje problema gotovo da nema.

Međutim, na određene sitnice svakako treba obratiti pažnju. Dojenje ne bi trebalo biti bolno. Ako primetite da vam bradavice pucaju ili krvare konsultujte se sa patronažnom sestrom ili doktrom i rešite problem da možete normalno nastaviti dojiti.

dojenje u paru

U čemu grešim

Glavni razlog za ovu pojavu je nepravilno dojenje i to može da izazove bolove u bradavicama. Ne biste verovali, ali ponekad i najmanja promena položaja i načina dojenja može da donese veliku promenu na pozitivno. Pronađite položaj koji najviše odgovara vama i vašoj bebi, da vam je udobno, da beba dobro prihvata hranu, …

Bradavicama možete naštetiti i ako pogrešno koristite pumpicu za izdajanje – ako je, recimo namestite na najjače, ako je koristite prečesto, ako nije dovoljno velika.

Ako beba ima infekciju u ustima to se može preneti na vas – javlja se svrab, bol, crvenilo u bradavicama tokom ili posle dojenja.

Do pucanja i krvarenja bradavica može doći i ako ne negujete dobro grudi u periodu dojenja – ako dođe do pojave suve kože, pa i ekcema.

Kako sprečiti

dojenje sa ogrtacemAko se problem pojavi najbolje je kontaktirati doktora i posavetovati se, a da biste sprečili pojavu pucanja i krvarenja bradavica prvenstveno je važno da dojite pravilno. (Pročitajte Mali vodič za uspešno dojenje). Važno je da je bradavica dobro smeštena u bebinim ustima.

Postoji više položaja za dojenje koje možete isprobati, a ne samo klasično da držite bebu u naručju. Možda vam baš taj položaj ne odgovara. Beba može da leži pored vas i jede, pa čak i da ste nadneseni nad bebom, ako joj je tako lakše.

Briga o povređenim bradavicama i dojenje

Bez obzira što imate ovaj problem možete nastaviti da dojite bebu i istovremeno lečite bradavice. Prestati možete kada bude previše bolno.

Bebi ovo neće smetati, pa čak i ako proguta malo krvi. Jedini problem je ako je ne hranite pravilno i ona ne dobija dovoljno mleka (što je najčešći uzrok pucanja bradavica).

U periodu oporavka bebu hranite na dojci koja vam nije toliko osetljiva. Držite hladne obloge kratko na bolnim bradavicama da biste ih pripremili za manje bolno dojenje.

Posle dojenja očistite bradavice nežno, posebno ako su izrazito bolne. Operite ih mlakom vodom. Jednom dnevno koristite sapun koji nije antibakterijski i koji nema dodatnih parfema da biste očistili ranu. Dobro isperite vodom. Ne koristite alkohol za čišćenje, losione i kreme.

dojenje blizanci

Ako vam doktor prepiše određenu mast ili nešto slično upotrebljavajte je tačno prema upustvima lekara i kako je naznačeno na kutiji.  Postoji i posebna lanolin mast, kojom se mogu mazati grudi i bradavice posle svakog hranjenja. To ublažava bol i ubrzava oporavak.

“Zračenje dojki” može biti dobar lek za ispucale bradavice. Neke majke posle dojenja premažu bradavicu mlekom i ostave da se suše na vazduhu, prirodno. Izbegavajte “utrpavanje” grudi u grudnjake i veće “sputavanje” dojki i pritisak na bradavice.

U krajnjem slučaju, ako je bol prevelik, možete uzeti tablete protiv bolova, ali samo uz konsultacije sa lekarom. Ako se nakon tretmana stanje ne poboljšava, ne oklevajte već obavezno razgovarajte sa lekarom da se, ako je u pitanju infekcija, ne bi javili veći problemi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar