Menu 

Mnogi roditelji su upali u zamku i popuštajući deci i hraneći ih svim što požele doveli ih u stanje u kom ne mogu ni za loptom da potrče. Da li ste svesni koliko može biti opasna gojaznost kod dece?

Ne dopustite da vas deca pretvore u uslužnog roba, jer na taj način više štetite njima nego sebi. Deca postaju lenja (jer su navikla da sve radite za njih), izbirljiva (jer im sve dajete) i sklona debljanju (jer im dopuštate da preteruju u hrani).

Zadravstvene komplikacije

pretilost kod deceGojaznost kod dece je rastući problem u svetu. “Neka dete jede” – ta popustljiva rečenica može da dovede do ozbiljnih problema. Ako su deca u razvoju predebela to može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema, koje su nekada vezali samo za odrasle osobe – hipertenzija, dijabetes, hiperholesterolemija, slabija tolerancija na glukozu, …

Kod tinejdžerki se može javiti sindrom policističnih jajnika, problemi sa menstruacijom, aknama, …

Morate decu učiti zdravim navikama. Vi prvi budite primer. Nemojte im zabraniti sve užitke i male grehove, ali držite ishranu pod kontrolom. (Hrana koju ne biste trebali davati deci). Najveći problem nastane kada dete od malih nogu krenu zatrpavati hranom. Želudac se proširi i posledice je, ako ovo stanje potraje, sve teže sanirati. Zdrave navike im morate usaditi od malih nogu. I ne podržavajte ga i ne hvalite ako jede preterano. Ako dete jede normalno, a istovremeno troši kalorije, trči, bavi se sportom – to je za pohvalu.

Šta učiniti?

Detetu ne morate braniti da jede, ali ga morate terati da te kalorije i troši. Aktivirajte se i vi, igrajte se sa detetom, idite redovno u prak, zainteresujte dete za neki sport, neka postane deo nekog školskog sportskog tima. Nađite neku aktivnost, koju ćete upražnjavati redovno kao porodica – vikend pešačenje šumom i obeleženim stazama, porodični sportski dan, veče plesa, …

pretilost kod dece

Ako vam je teško kontrolisati šta dete jede u školi ili kod bake i dede, šta jede kod kuće je u vašim rukama. Zdrava ishrana je važna za celu porodicu. (Super hrana za klince). Dobrim izborom hrane jačate dečiji imunitet, dok sa ne zdravom hranom ono ne dobija dovoljno hranjivih sastojaka. Pazite samo da ne preterate, jer ako ste previše strogi kada su u pitanju slatkiši dete će gledati da vaša pravila zaobiđe.

Pazite i na stres. Iako se čini da je to samo problem odraslih i deca su ta koja pate. Ako imate nekih problema u kući te stvari deca ne moraju da znaju. Trudite se da ih koliko toliko zaštitite od vaših svakodnevnih briga.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar