Menu 

Klinci leti obično nešto manje jedu zdravu hranu nego tokom ostalih godišnjih doba. Jedan od razloga za to jesu vrućine zbog kojih ne kuvamo baš redovno, a drugi je svakako raspust zbog kojeg ne želimo baš previše da ih maltertiramo. Mi vam donosimo nekoliko dobrih saveta kako da se deca previše ne opuste na letnjem raspustu kad je u pitanju hrana.

 Prema stručnjacima, da bi bila zdrava, deca moraju unositi dovoljan broj nutrijenata i biti fizički aktivna. Kad to pretvorimo u brojke izgleda ovako:

  • 5 porcija svežeg voća i povrća
  • 4 pune čaše vode
  • 3 porcije nemasnih mlečnih proizvoda
  • 2 sata ili manje gledanja TV, igranja igrica…
  • 1 sat fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost ne mora da bude nešto previsokog intenziteta, lagana šetnja ili igra sa drugarima će biti sasvim dovoljna. Fizička aktivnost pored toga što je dobra za zdravlje smanjiće vreme provedeno pred ekranim, ali i bespotrebno jedenje.

Voda , voda i samo voda

Iz nekog veoma čudnog razloga većina roditelja klincima uglavnom daje da piju sokiće umesto vode što je potpuno pogrešno. Sokiće bi leti trebalo maksimalno izbegavati jer su oni samo dodatnih 60-80 kalorija, a pošto su klinci leti više kod kuće to može dovesti do gojenja. Upravo iz tog razloga važno je da dete što više pije vodu.

3480773678_cfee1206aa_b

Uključite ih u pripremu hrane

Deca se obično više zainteresuju za zdrave navike i hranu ako i sami učestvuju u njenoj pripremi. Za početak možete napraviti aromatizovanu vodu koju će klinci piti tokom dana. Dajte im za zadatak da odaberu omiljeno voće, iseckaju ga i sipaju u bokal, pa sve zaliju vodom i stave u frižider. Budite sigurni da će sa nestrpljenjem čekati kada će moći probati ovu vodu. Pored toga zajednički možete praviti smoothije, jednostavno sve naseckajte, pripremite, zalijte grčkim jogurtom, dodajte malo meda i uključite blender.  Pored toga naučite ih da pripremaju zdrave grickalice od jabuka i šargarepe, za početak.

Leto je sjajno doba za voće i povrće

Čak 50 odsto roditelja potvrđuje da njihova deca ne jedu dovoljno svežeg voća i povrća iako lekari savetuju da bi polovina svakog obroka trebalo da se sastoji upravo od tih namirnica. Leto je sjajno što imamo veći izbor namirnica i klinci mogu više da biraju. Pokušajte što više izbaciti industrijski prerađenu hranu. To će možda biti teško jer su leti deca većinu vremena sama kod kuće dok ste vi na poslu, ali jednostavno je nemojte kupovati, neka se u frižideru nađu samo zdrave namirnice.

5432504850_0366c17e89_z

Pripremite kreativni roštilj

Leto je sigurno sezona roštiljanja i to stavite u vašu korist. Klinci vole vatru, vole da se motaju oko roštilja i gotovo smo sigurni da će probati bilo šta pripremljeno na ovaj način. Upravo iz tog razloga pustite mašti na volju, grilujte sve moguće vrste povrća i poslužite uz dečije omiljene umake, sigurni smo da će uživati. Saznajte i koje su to “Namirnice za koje nikad ne biste pomislili da mogu na roštilj”.

Spakujte zdravu užinu kad ste na putu

Onih dana kad znate da ćete više vremena prosveti napolju obavezno pripremite zdravu užinu i ne oslanjajte se na grickalice, restorane sa brzom hranom. Uvek spakujte suvo voće, orašaste plodove, proteinske pločice i nešto zdravije sendviče iz kućne proizvodnje.

Nametnite im letnju rutinu

Deca su tokom godine naviknuta na ustaljeni raspored i rutinu koja se leti poremeti pa to sigurno utiče i na način ishrane. Bez obzira što nemaju školskih obaveza pokušajte im nametnuti neku novu letnju rutinu, ako ništa bar onu vezanu za zdrave obroke. Odredite im tačno šta treba da jedu i recite da od toga nema odstupanja. Pored toga trudite se da im slobodno vrijeme što više učinite zabavnim, odlazite na izlete, u šetnju, na bazen, bar dok ne odete na more.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar