Menu 

Iako su proteini neophodni da bi se deca pravilno razvijala i rasla, preveliki unos proteina može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod male dece. Otkrivamo koliko je proteina deci zaista potrebno.

Istraživanja su pokazala da deca koja putem hrane unose velike količine proteina mogu doživeti gubitak kalcijuma, dehidraciju pa čak i probleme sa bubrezima. Višak proteina može takođe dovesti do mučnine, proliva i povećanog nivoa toksina u krvi. Važno je znati da je deci predškolskog uzrasta potrebna manja dnevna doza proteina nego starijoj deci i odraslima.

Potrebne kalorije

Dnevni unos kalorija pomaže da se odredi i maksimalna količina proteina jer su oni bazirani na celokupnom unosu kalorija. Prema rečima stručnjaka deca stara dve godine dnevno treba da unesu 1,000 kalorija dok je za trogodišnjake ta brojka nešto veća, između 1,000 i 1,400 u zavisnosti od pola i aktivnosti deteta. Devojčicama je obično potreban nešto manji broj kalorija.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-protein-diet-image29630432

Maksimalan unos kalorija

Prema raznim institutima zdravlja širom sveta deci uzrasta između 1 i 3 godine bi 5-20 odsto dnevnog unosa kalorija trebalo da dolazi od proteina. Deca koja unose više od 20 odsto rizikuju negativne posledice kao što su gojaznost, posebno ako pored tolike količine proteina unose i maksimalan (ili veći) broj kalorija. Pošto po jednom gramu proteini broje četiri kalorije deca koja dnevno unose 1,000 kalorija ne bi trebalo da unesu više od 50 grama proteina, više od 60 grama ukoliko unose 1,200 kalorija i više od 70, ako je dnevni unos kalorija 1,400.

Minimalane potrebe proteina

Iako preveliki unos proteina zaista može ostaviti negativne posledice ništa manje opasan nije ni premali unos proteina tokom dana. To se posebno odnosi na rast i razvoj deteta jer su proteini sastavni deo ćelija ljudskog organizma. Za decu uzrasta između 1-3 godine preporučuje se najmanje 13 grama proteina dnevno. Namirnice bogate proteinima koje deca u ovom razdoblju mogu jesti su, posna mesa, perad bez kožice, jaja, kuvane mahunarke, proizvodi od soje i mlečni proizvodi. Deca bi nakon godinu dana mogla da probaju i kikiriki puter koji je veoma bogat proteinima, ali se obavezno posavetujte sa lekarom pre nego ga date detetu jer je alergen.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-eating-breakfast-image38496777

Prosečan unos proteina

Prema statistikama deca u većini svetskih zemalja unose više proteina nego što im je zaista potrebno. Istraživanja su pokazala da deca u Americi u proseku unose oko 55 grama proteina dnevno i oko 15 odsto kalorija celokupne ishrane čine proteini.

Učite decu na meso od malih nogu, ali se trudite da većinu porcije koje dajete vašoj deci ipak sačinjava zdravo povrće, a kad su u pitanju proteini birajte mesa koja su manje masna kao što su piletina, ćuretina i teletina.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar