Menu 

Bebu kad navrši šest meseci čeka velika prekretnica u malom životu, a to je da pored majčinog mleka počinje jesti i krutu hranu. Ishrana beba ponekad može biti jako zbunjujuća i zato smo tu mi da vam ukažemo na ono najvažnije.

Neki stručnjaci tvrde da bebe sve neophodne nutrijente dobijaju iz majčinog mleka i da hrana treba da bude sredstvo za upoznavanje novih tekstura odnosno za zabavu, drugi tvrde kako hrana za bebe od samog starta mora biti raznovrsna i nutritivno bogata.

hrana

Hrana nije samo zabava. Hrana za bebe mora na neki način biti zabavno iskustvo jer su bebe na neki način pod stresom što se više ne hrane isključivo majčinim mlekom i to obavezno uzmite u obzir.  Decu na neki način treba podsticati da se igraju sa hranom, ali ta hrana svakako mora biti zdrava. Obezbedite detetu namirnice različitih ukusa i tekstura, pustite ga neka jede rukama i neka samo istražuje. Stavite mu na tanjir više namirnica i pustite da samo odabere šta će probati. Nemojte na ishranu gledati kao na nešto jako ozbiljno, nemojte se slepo držati nekog rasporeda i nemojte bebi stvarati dodatni stres. Veoma je važno da beba kad je u pitanju ishrana bude okružena pozitivnim i veselim vibracijama, neka od malih nogu hranu vezuje za nešto dobro.

Ne obraćajte previše pažnju na količinu. Najveći problem kod većine majki što se one više fokusiraju na količinu nego na vrstu hrane koju njihova beba jede što je u potpunosti pogrešno. Ne postoji tačno pravilo koje kaže koliko bi beba količinski trebalo da pojede, jednostavno neka jede dok se ne zasiti.

Najvažnija stavka su kvalitetne namirnice. Od samog početka potrudite se da svojim mališanima obezbeđujete kvalitetne i zdrave namirnice, primerene njihovom dobu. Neka budu raznovrsnih tekstura i ukusa, naravno uzmite u obzir i činjenicu koliko beba ima zubića i šta će moći žvakati a šta neće. Uglavnom do godinu dana beba bi trebalo da pređe sa kašaste na normalnu hranu.

Isto tako važno je da detetu dajete namirnice iz svih grupa hrane, od ugljenih hidrata, preko proteina, voća i povrća te mlečnih proizvoda (nakon navršenih godinu dana).

Pratite šta vam beba govori. Bez obzira što su male, bebe zaista znaju šta rade posebno kad je reč o hrani. Pratite kako beba pokazuje da je sita, da li postaje nervozna, počinje da izbacuje hranu ili jednostavno okreće glavu od kašičice. U tom slučaju vreme je da stanete i ne silite dete da još jede.

Čak i ako beba nije pojela sve sačekajte drugi obrok da dovrši šta je ostalo u tanjiru ili flašici.

hrana3

Ne uvodite namirnice jednu po jednu. Iako je dosad bilo pravilo da zbog alergijskih reakcija bebi treba uvoditi jednu po jednu novu namirnicu neka nova otkrića poručuju suprotno. Naime lekari širom sveta sada savetuju da ne treba baš posebno da pazite kojim redosledom ćete bebi uvoditi nove namirnice. Nikako ne treba da budete oprezni sa namirnicama poput riže, krompira, voća i povrća.

Namirnice koje treba da uvodite polako su riba, jaja, soja, maslac od orašastih plodova i mlečni proizvodi.

Ne odustajte. Ponekad je bebama potrebno malo više vremena da se naviknu na određenu namirnicu i nikako ne smete odustati nakon prvog puta. Bebama je potrebno vreme da se naviknu na nove ukuse i nove teksture. Ako beba odbacuje hranu, nikako nemojte odustati već joj svako malo ponudite baš tu namirnicu koju je odbacila.

Stručnjaci kažu da bebi jednu namirnicu treba ponuditi barem 20 puta, a ako je i nakon toga ne prihvata onda je možda vreme da odustanete i pomirite se činjenicom da mu taj brokoli neće biti omiljena namirnica. Isto tako poslužite se malim trikom pa zamaskirajte tu namirnicu nekom koju voli, možda vam uspe.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Blaženka

    i još kada bi ta hrana bila sirova, postigli bi pun pogodak u razvoju jednog zdravog organizma.

Napišite komentar