Menu 

Zdrava hrana je za decu od najveće važnosti. Donosimo vam listu namirnica, koje biste trebali izneti deci na sto da bi bolje učili, bili više skoncentrisani i lakše savladali nove zadatke na početku školske godine.

“Hrana za mozak” puna vitamina i minerala čini da škola bude kao “mačiji kašalj”. Evo šta im treba:

Zdrave masti, posebno omega 3 masne kiseline važne su za sve, ne samo za decu. Prema nekim istraživanjima sa njima se mozak “obnavlja”, zato i jesu odlične za bolje učenje. Zato obogatite obroke sa: lososovim mesom, uljem lanenih semenki (ili uvrstite lanene semenke u peciva, koja pripremate), orahe, jaja, ulje od uljane repice, pšenične pahuljice, …

Zdravi ugljikohidrati – doručak za mozak

Sa dobrim odabirom namirnica za doručak, decu ćete poslati u školu bolje skoncentrisanu i energičniju.

Nek za doručak na stolu budu: jaja, zobene pahuljice, pahuljice sa mekinjama, peciva od brašna od celovitog zrna.

Pametan ručak i “grickalice – pametnice”

Trudite se da što češće imate na stolu peciva od integralnog ili graham brašna. Brašna od celovitog zrna su bogata vlaknima i važnim nutrijentima, poput selena, kalijuma i magnezijuma.

Za ručak pripremajte ćuretinu, ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama, integralni tost, proizvode od leblebije, … Sendviče pravite sa integralnim tostom, zdravim mesnim peroizvodima i dosta povrća.

Zakuske posle škole

Zaboravite na čipseve, masne grickalice i gazirane sokove, neka deca posle škole jedu: avokado, voće poput bobičavog, šljive, narandže, grožđe, kivi, lubenice.

Možete napraviti i gnječeni grah, jer je ova biljka bogata gvožđem, koje je važno za memoriju i koncentraciju. Uz grah služite graham krekere.

Napravite im šejkove i slastice od borovnica (bogate antioksidantima), oraha (zdravi vitamini i omega 3 masti) i tamna čokolada (podiže endorfin i koncentraciju).

Pročitajte , kao i .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar