Menu 

Ovaj “zaustavljivač hladnoće” uz pomoć kog možete sprečiti hladnoću da vam ulazi kroz vrata i prozore zimi je lako napraviti, a tako je zabavan.

Inače, “draft stopperi” ili “čepovi” za vrata i prozore postoje i u prodaji, ali možete ih napraviti sami u vidu igračkica, zmijica, duguljastih jazavičara, ali i ovog smešnog čovečuljka, koji je ostao zaglavljen ispod vrata.

Ako pravite igračkicu trebaće vam čarape koje spajete u dugi valjak i punite ga komadićima materijala ili spužve. Na jednom kraju mu samo prišijete prednji deo igračke/psa. (Ideju ćete pronaći u tekstu Napravite zmiju od rasparenih čarapica)

Međutim, malo više truda će vam trebati za ovaj “stopper”, ipak ništa komplikovano. Ideju smo pronašli na sajtu Instructables, a postavila ga je korisnica Caitlinsdad.

Koliko će vam tačno trebati materijala zavisi od veličine vrata.

Treba vam:

  • 3 od 4 para crnih čarapa (ili neka rasteziva tanja tkanina)
  • Nekoliko komadića žutog, crvenog i belog materijala
  • Penaste cevi (ili neki sličan valjkasti materijal) – nije neophodno
  • Materijal za punjenje
  • Mašina za šivenje ili igla i konac

Poredajte čarape kraj vrata da znate koliko vam ih treba i kolika je širina vrata. U ovom tutorijalu rađen je “stopper” za vrata širine 61 cm. U originalnom tutorijalu korišćene su dve penaste cevi. Jedan deo “nastradalog čovečuljka” u tom slučaju možete provući ispod vrata. Međutim, da biste olakšali stvari naparavite samo jedan deo i umesto penastih cevi iskoristite bilo kakvo punjenje (komadiće materijala, vatu, spužvice, …)

stopper za vrata 3

Odrežite vrhove (prste) na čarapama, pa spojite dve čarape, izvratite ih i ušijte da ih spojite. (Ako su vam veća vrata upotrebite troje čarapa). Izvratite ih (ako ipak želite da napravite i deo koji ćete podvući pod vrata pripremite još jedan “valjak” od čarapa i spojite ih uzdužno, jedan uz drugi). Napunite valjke materijalom za punjenje ili ugurajte penaste cevi. Onaj deo koji planirate da provučete ispod vrata napunite sa manje punjenja da bi mogli lakše da ga provučete.

stopper za vrata 4

Izrežite dva crvena komadića materijala koje ćete omotati oko valjka od čarapa (ili samo jedan). Omotajte ga i prišijte za valjak od čarapa. Ruku pravite uz pomoć još jedne crne, ali i jedne bele čarape. Spojite ih kao na slici i pre ušivanja ne zaboravite napuniti materijalom za punjenje. (Ukrasite belu čarapu crnim koncem – tri “linije”, kao na fotografiji).

stopper za vrata 5

Žute cipele mu napravite kao što je naznačeno na fotografiji (vodite se foto uputstvom) ili mu jednostavno dodajte jednu napunjenu manju čarapu i prišijte je za kraj cevi od čarapa.

Na kraju možete prišiti i jedno veliko uho, koje ćete napraviti od komada crnog materijala ili ostataka čarapa. Čovečuljka samo privucite vratima i nema više hladnoće.

stopper za vrata 2

Kada napravite ovaj “stopper” javite nam šta su vaši prijatelji rekli.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar