Menu 

Jeste li primetili kako su većini dece jedna od omiljenih igračaka na svetu upravo mobilni telefoni njihovih roditelja. Ako vi često svojim mališanima date telefon samo da se umire, onda obavezno treba da pročitate ovaj tekst u kome govorimo zašto to ne bi trebalo da radite.

Mobilni telefoni su postali sastavni deo naših života da se ponekad ne možemo ni setiti kako smo živeli pre njih. Velika većina roditelja svojim mališanima daje telefone samo da bi ih umirili jer su oni deci uvek zabavna igračke, svetle i tandrču i to je dovoljno da budu interesantni. Pre nego sledeći pute date svom detetu telefon pročitajte više nego dobre razloge zašto to ne bi trebalo da radite.

Deci nije stalno potrebna elektronska zabava

8382033181_0ed4997ec2_z

Svi mi decu stavljamo pred televizor da gledaju crtiće ne bi li se umirili dok napravimo ručak ili pospremimo kuću, tokom putovanja im dajemo tablete, a dok pijemo kafu u kafiću tu je telefon. Deci nisu potrebni gedžeti da bi bila mirna. Postoji mnogo zanimljivih igračaka sa kojima se dete može igrati u kolicima ili autosedalici. Pokušajte.

Telefon nije za igru

Poslednjih godina otkako su na tržište stigli pametni telefona većina nas pola svojih života nosi upravo u njima. Oni više nisu samo sprave pomoću kojih zovemo druge ljude, oni su nam podsetnici, planeri, fotoaparat i još mnogo toga. Nemojte klincima davati telefon jer veoma lako može doći do toga da ispadne i razbije se, a u tom slučaju nećete moći okriviti dete.

Neka to bude samo vaš telefon

Mnogim majkama je taj telefon jedini dodir sa vanjskim svetom, svetom koji nema veze sa kućom i brigom o deci i neka to bude samo vaš telefon kome deca neće imati pristup, ako ništa da zadržite taj neki osećaj nezavisnosti koji nam povremeno svima treba. Na kraju krajeva kao da morate baš svaki put smirivati dete kad zaplače, pa mama ste sigurno možete podneti malo plakanja.

16844268908_35287b0404_z

Kako na decu utiče kad roditelji provode puno vremena sa pametnim telefonom?

Kad su pametni telefoni u pitanju problem je i to što su previše zanimljivi da se zna desiti da postanemo ovisni i retko ih ispuštamo iz ruku. Jeste li se ikad zapitali kako to utiče na vaše dete? Naime, prema najnovijim istraživanjima približno jedna trećina dece se oseća manje važno i zapostavljeno kada njihovi roditelji koriste telefon za vreme razgovora, ručka, gledanja televizora ili šetnje.

Prošlog meseca je AVG Technologies kompanija sprovela istraživanje nad 6,000 dece uzrasta od 8 do 13 godina iz Brazila, Australije, Kanade, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Češke i Amerike. Nakon istraživanja otkriveno je da se čak 32 odsto dece oseća manje važno u odnosu na pametni telefon koga njihovi roditelji ne ispuštaju iz ruku. Oni su rekli kako se na neki način takmiče sa tehnologijom da bi dobili malo pažnje svojih roditelja, a 28 odsto roditelja ove dece se složillo sa zaključcima. Neki od njih su izjavili kako zbog želje da uvek budu konektovani zbog posla to uveliko utiče na ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

54 odsto dece koja su učestvovala u ovom istraživanju je izjavilo da smatraju kako njihovi roditelji provode previše vremena za mobilnim telefonom, a 52 odsto roditelja se složilo. Naučnici koji su vodili ovo istraživanje kažu da mi odrasli moramo biti primer svojoj deci i da ako ne želimo da se pretvore u one kojima je vreme provedeno ispred nekog ekrana jedino zabavno moramo manje koristiti pametne telefone, posebo zato što deca sve ranije počinju sa korištenjem gedžeta.

Treba napomenuti da smo mi prva generacija roditelja koji imaju non-stop pristup internetu, mejlovima i svemu onome što imamo u pametnom telefonu i zato može biti teško pronaći pravu meru, ali valja se potruditi zarad novih naraštaja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar