Menu 

Jeste li se ikad zapitali kako uzimanje antibiotika u najranijem periodu života može uticati na zdravlje u kasnijem životu? Neka istraživanja su potvrdila jasnu vedu između davanja antibiotika bebama i povećane mogućnosti od gojaznosti.

Studija koja se bavila ovim istraživanjem se fokusirala na efekat penicilina, koji je najčešće korišćeni antibiotik, ali veruje se da i ostale vrste imaju jednak uticaj. Najveći problem kod uzimanja antibiotika je taj što oni pored onih loših bakterija uništavaju i određene vrste dobrih bakterija u crevima.

Ovo istraživanje je sproveo mikrobiolog Martin Blaser sa Univerziteta u Njujorku, a za testiranje su korišćeni miševi. Paralelno sa testiranjem vodilo se ispitivanje i praćen je rast i razvoj malih beba. Blaser je došao do zaključka da su bebe koje su do 6 meseci života dobijale antibiotike pod većim rizikom da postanu gojazne u prvih sedam godina života. On veruje da razlog tome leži upravo u uništenju dobrih bakterija koje se u bebinim crevima pojavljuju između šestog meseca i treće godine života.

antibiotici

U ljudskom organizmu, otprilike stanuje preko 100 triliona bakterija, a kako smo već naučili proteklih godina sastavni deo zdravog života sačinjavaju dobri mikrobi. Blaserova studija sprovedena nad miševima je potvrdila da ukoliko tokom prvih meseci života lekovima utičemo na prirodnu crevnu mikro floru, rizik od gojaznosti se povećava za 25 odsto, a sve to na dečake više utiče nego na devojčice.

Pitanje koje se nameće jeste da li roditelji treba da odbiju davati deci antibiotike zbog rezulatata ove studije? Pedijatri kažu da to nikako ne bi trebalo da bude slučaj, jer se antibiotici bebama daju kao osnovna klinička potreba, a uz dobru ishranu gojaznost se može sprečiti od najranijeg detinjstva, a najvažnije je da deci usadite zdrave prehrambene navike.

Isto tako veoma je važno da sa pedijatrom imate dobru komunikaciju i da vam detaljno objasni zbog čega su detetu potrebni antibiotici. Često se zna desiti da lekari pričekaju nekoliko dana sa propisivanjem antibiotika, ali isto tako postoje oni koji ih propisuju kada za to nema velike potrebe. Iako su lek, antibiotici sa sbom nose određene rizike i treba ih davati onda kada je to preko potrebno.

Sviđa nam se
Autor
Kako antibiotici utiču na zdravlje dece
Datum
Ime
Uticaj antibiotika na opšte zdravlje dece
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar