Menu 

Svako dete je posebno, pa se neki uopšteni način vaspitanja, koji će „paliti“ kod sve dece, ne može naći. Ipak, vaspitanje veoma osetljivog deteta može biti poprilično teško. Uz nekoliko naših saveta pokušajte olakšati vašem detetu odrastanje.

Najlakše je  detetu reći „očvrsni“, „odrasti“, ali istina je da su neka deca jednostavno osetljivija od druge. Umesto da kritikujete ponašanje deteta, probajte  da mu prilagodite svoje ponašanje. Volite dete bezuslovno i prihvatite njegovu osetljivost kao što biste prihvatili bilo šta drugo.

Ako dete ima problema sa novim stvarima, ne morate odmah odustajati, već idite polako i strpljivo. Hrabrite dete da proba nove stvari, one koje neće zahtevati promenu ponašanja, jer će u suprotnom samopouzdanje deteta još više opasti.

Uvek imajte na umu da biti osetljiv nije loša stvar i da to može biti pozitivno u mnogim životnim situacijama. Ako su vaša deca posebno osetljiva prema emocijama drugih ljudi i životija, to mu može pomoći pri odabiru životne karijere. Osetljiva deca mogu imati i veoma razvijenu maštu te biti poprilično nadarena za određene aspekte.

Budite uz vaše dete i pomozite mu da razvije veštine i dobre navike. Saosećajte s njim i onda kad možda većina to neće činiti. I što je najvažnije, ne  forsirajte ga.

 

Pročitajte i “Kako da prepoznate stres kod deteta”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar