Menu 

Jeste li jedna od onih mama koja po cele dane ide po kući i kupi sa poda stvari koje su njena dečica nemarno ostavila? Je li vam dosadilo? Jedna mama je došla na sjajnu ideju. Pročitajte!

Nakon što je po ko zna koji put podigla stvari sa poda svog sina, jedna mama iz Amerike je došla na jako kreativnu ideju. Ona je izmislila “kutiju za otkup”.

otkupnina

Princip je sledeći, ukoliko deca nakon jedne opomene ne podignu stvari sa poda, mama ih stavi u kutiju za otkup na kojoj se nalazi koverat sa zadatkom koji treba da se obavi, a dete može dobiti svoju stvar tek nakon što je obavilo zadatak. Radilo se tu o video igricama ili školskom rancu, nije važno, odustajanja nema.

Zanimljivo zar ne?

A lista zadataka koje možete napisati u koverat je beskonačna, od pranja suđa, košenja trave, čišćenja garaže, usisavanja…

Ova i mnoge druge mame koje su u svoje kuće uvele “kutiju za otkup” kažu da je ovo veoma delotvoran i zabavan vaspitni metod, a deca nakon nekog vremena prestanu ostavljati svoje stvari svuda po kući.

Hoćete li probati? Koji su vaši trikovi za vaspitavanje dece?

Piši!
Širi dalje!
4 komentara
 1. Milanka Crnogorac

  Kristina Milić

 2. Nela Grkajac

  …pa pošto nauče da ne ostavljaju svoje stvari tu i tamo, ne moraju više da učestvuju u kućnim poslovima( koji im, opet, dodju kao neka kazna)…divan način vaspitanja …

 3. Nick Duke

  Nasi stari nikada nisu imali tih problema.
  Moglisu cak dati sestogodisnjem detetu ovce na cuvanje i oni ih ne bi gubili.
  Meni se cini da je broj stanovnika na Zemlji sve veci ali pamet ostaje konstanta.

  ps
  nikada nisam imao problema sa decom jer ih nisam upucivao da ‘pospremaju’ samo svoje stvari odvajajuci ih i od porodice i od mesta zivljenja(np. ovo je TVOJA soba). Od malena decu sam ucio da su deo celine i da NE POSEDUJU samo svoje stvari o kojima se trebaju brinuti.
  Ukljucite decu od malena i u neke SVOJE poslove po kuci(ma kako ona to na pocetku traljavao radila), tada ce pospremanje ‘svoje” sobe i “svojih’ igracaka shvatiti kao normalnu aktivnost i nesto sto se podrazumeva a ne CUDO.

 4. Miroslav

  Zanimljivo i lepo smišljeno nema šta, ja i supruga imamo 2 dečaka 8 i 5 i po godina i pošto smo igrom slučaja zamenili uloge tj. ona radi pored redovnog još jedan posao dok sam ja ostao samo na mom redovnom postao sam prava “domaćica” :-) pa sam pomalo i upućen u ovu tematiku. Mogu reći da sam za sada zadovoljan što se tiče nekih stvari jer sam klince naučio da kad se npr. oblače ujutru pidžame slože po vojnički (naravno pre toga sam im par puta pokazao kako) i kada dođu iz škole i vrtića isto tako skinu odeću slože je i stave na određeno mesto pa obuku odeću za po kući i to prilično dobro funkcioniše a što se tiče raznih stvari pobacanih po patosu, dvorištu itd… jednostavno kad se izigraju sa svojom ekipom samo im kažem da sve to što su pobacali sad vrate na svoje mesto i to je to. Bilo je malo otpora na početku jer svako od nas voli da hvata krivinu ali kad su videli da to ne pali počeli su da slušaju i sklanjaju sad bez problema. Mislim da je tim postignut neki kompromis jer svako od nas posebno deca vole pomalo da budu divlja i slobodna pa onda i da bacaju stvari i to im je kul ali znaju da posle određenog vremena iste moraju da vrate na svoje mesto a ovako ako stalno moraju da svaku stvar posle igranja odmah vraćaju na svoje mesto gubi se ta neka sloboda i draž igranja i počinju da robuju tom nekom redu i disciplini.

Napišite komentar