Menu 

Ma koliko se trudili, dete ne možemo zaštititi od udaraca, padova i opekotina. Njihove male glave su previše radoznale da bismo im branili da istražuju. Lakše vam je da naučite kako da male povrede sanirate.

Udarac u glavu

Kad dete udari glavom, prvo proverite da li je svesno i prisebno, zatim mu na glavu stavite hladan oblog, zamrznuto povrće ili led. Ako je udarac bio jak pratite dete, ako vidite promenu na zenicama, ako povraća, neće da jede ili ima jaku glavobolju obratite se lekaru. Ako ne primetite ništa u narednih 24 časa nakon udarca, sve je u najboljem redu.

Kad je udarac u glavu u pitanju dete ne bi trebalo da spava i trebalo bi da ga budite ako spava duže od uobičajenog.

Posekotine i ogrebotine

Ako posekotina poprilično krvari stisnite ranu sa čistom gazu i pritisnite da biste zaustavili krvarenje. Ako krvarenje ne prestane nakon najviše 10 minuta trebalo bi da posetite lekara.

Ako se u rani nalazi prljavština, komadići stakla ili betona trebalo bi da je opere toplom vodom i sapunom, a zatim stavite neku antibiotsku kremu ili prašak.

Nije potrebno da ranu ispirete alkoholom.

Krv iz nosa

Ako pored curenja krvi iz nosa vaše dete povraća ili oseća slabost odmah posetite lekara. Ako ne, onda samo recite detetu da lagano nagne glavu prema napred i da drži nosnice prstima 10-ak minuta dok krvarenje ne prestane. Ako krvarenje ne prestane, ponovite postupak, a ako i nakon drugih 10 minuta krvarenje traje posetite lekara.

Detetu nikako nemojte glavu naginjati prema nazad, nemojte ga stavljati da leži i nemojte gurati papirne maramice detetu u nos.

Opekotine

Prvo što ćete uraditi ako se dete oprži jeste da opekotinu stavite pod hladnu vodu, nakon toga lagano je osušite čistim peškirom. Protiv bolova suvu gazu ohladite u zamrzivaču i stavljajte na opečeno mesto. Nikako nemojte koristiti kockicu leda. Pre nego se posavetujete sa lekarom, nemojte na svoju ruku koristiti nikakve lekove i kreme.

Deca se uvek prepadnu kad vide krv i osete oštar bol. Zato vi ostanite hladne glave, objasnite detetu da se svima dešava, da će proći i da neće imati nikakve posledice. Pričajte mu o stvarima koje voli, igračkama koje želi i crtićima koje će gledati u bioskopu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar