Menu 

Praznici iziskuju uglavnom lepe i uzbudljive promene u vašem domu, ali ako imate malo dete upravo zbog tih promena treba da budete pažljiviji nego obično. Pročitajte gde se sve kriju opasnosti za decu tokom praznika.

Pre nego vašu kuću prevorite u pravo praznično, šareno mesto pročitajte na šta bi posebno trebalo da obratite pažnju.

Na žalost tragedija se može desiti dok trepnemo okom ako nismo dovoljno pažljivi i ako ne preduzmemo preventivne mere, a tokom praznika zaista je mnogo načina na koje bi se deca mogla povrediti.

Svi roditelji bi trebalo da imaju dete na oku više nego obično, posebno ukoliko ste za praznike u gostima kod porodice.

dreamstime_s_35582773

Otrovne biljke

Ako ste kuću ukrasili divnim prazničnim biljkama trebalo bi da znate da je većina biljaka koje se tradicionalno koriste za ukrašavanje tokom praznika potencijalno otrovne i opasne za naše mališane. Ako vaše dete još puzi i u usta stavlje sve što mu dođe pod ruku možda bi ove godine trebalo da zaobiđete ukrašavanje imelom, božikovinom ili božićnom zvezdom jer one mogu izazvati osip, proliv i povraćanje kod dece.

Opasna pića

Praznična okupljanja obično podrazumevaju velike količine alkoholnih pića. Naravno da ćete alkoholna pića servirati samo odraslim gostima, ali zbog znatiželje dete lako može doći do njih i zato budite oprezni. Ostatke pića nakon zabave sklonite na mesta koja nisu dostupna deci jer u želji da glume da su veliki deca bi ih bez problema mogla probati.

Sumnjiva hrana

Deca uživaju u pomaganju pri pripremi prazničnih jela i kolača. Ipak, trebalo bi da pazite da dete ne dođe u kontakt sa sirovim jajima, mesom ili ribom koje bi možda moglo probati bez pitanja. Njihovi mali stomačići će vam biti zahvalni na tome.

dreamstime_s_1638807

Sitni predmeti

Sitni predmeti u praznično vreme su na svakom koraku, lampice, kuglice, ukrasi su sve ono što nam krasi dom ali i ono što može izazvati tragediju ako ih dete pronađe.

S druge strane, kanapei i razni zalogajčići koji se služe na zabavama nisu primereni za sve uzraste i zato ako dete nije dobro savladalo žvakanje uvek sa sobm ponesite grickalice za koje znate da dete može jesti bez bojazni da se zgrcne.

Opekotine

To da decu treba čuvati podalje od šporeta znamo svi. Problem tokom praznika nastaje kad smo u frci oko pripremanja večere za 20 ljudi pa nakratko ispustimo dete iz vida i to je dovoljno da dođe do opekotina.

Opasnost od opekotina krije se i u svećama i lampicama koje se mogu zagrejati pa opeći male prstiće.

Pre nego krenete sa prazničnim „ludilom“ uzmite u obzir ove savete i izbegnite nemile situacije

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar