Menu 

Svaki roditelj se susreo sa ružnim osećajem pojave dečije groznice i povišene temperature. Ali, ne dopustite da vas strah obuzme. Sa par jednostavnih trikova možete pomoći vašem mališanu.

Roditelji se plaše temperatura, jer mogu da vrtoglavo narastu i tada su opasne. Naravno, važno je da pratite znakove. Prvo će nastati kod deteta osećaj hladnoće i drhtavice i ako ga prepoznate detetu možete mnogo ranije pomoći. Kada temperatura dostigne određenu ciljnu tačku dete će obuzeti vrućina i “vatra”.

Pokušajte da snizite temperaturu na prirodan način, ako već nije previsoka. Ukoliko svi vaši napori ne urode trudom ili je temperatura previsoka odmah pozovite lekara.

Kada je tempratura 37 ili 38C već tada je reč o groznici. Naš imunitet, naše telo reaguje ovako kada pokušava da neutrališe određene bakterijske i virusne infekcije.

Šta prvo učiniti?

Okupajte svog mališana. Ali, ne pokušavajte sa ledenim kupkama ili alkoholom. Mlaka voda će biti sasvim dovoljna. Stavite dete u kadicu i oblevajte mlakom vodom, trljajte lagano spužvicom.

By: Chad K

By: Chad K

Ukoliko primetite drhtavicu na vreme ne zatrpavajte dete odećom. Lagana pamučna potkošulja i pidžamica su dovoljne. Ukoliko se dete znoji menjajte garderobu često da ne bi došlo i do pojave blage prehlade.

Ne zaboravite da dajete detetu dovoljno tečnosti, a pokušajte da ga umirite i pokrijete laganom dekicom.

Ukoliko je potrebno, ako je soba pretopla, uključite ventilator da lagano duva, ali ne direktno u dete. Pokušajte da ga smirite belom bukom (o tome više pročitajte u tekstu Bela buka za smirenje, protiv stresa i za bolji san).

Jabukovo sirće

Ovo je stari lek protiv povišene temperature. Natopite samo nekoliko čistih pamučnih krpica u jabukovom sirćetu (mada možete pokušati i sa čistim limunovim sokom), ocedite ih, pa stavite detetu na čelo ili stomačić (ili omotajte oko stopala). Takođe, možete dodati 1 šolju u toplu kupku.

Crveni, beli luk i krompir

I povrće možete pozvati u pomoć. Bezbedno je, a može pomoći da ublažite groznicu. Izmiksajte nekoliko čenova belog luka, da dobijete pastu, pa joj dodajte malo maslinovog ulja. Sa tim namažite stopala detetu i umotajte nogice. Ostavite deo noge otkriven da bi temperatura lakše izlazila iz tela. Na isti način pokušajte sa oblogama od narendanog krompira ili usitnjenog crvenog luka.

Belanca

Iako možda neobično zvuči, neki ljudi tvrde da i belanca pomažu. Samo izmutite jedno ili dva belanca i natopite papirne ubruse ili pamučne krpice. Stavite ih na dečija stopala, obucite im čarapice i ostavite da deluje. Čim se ubrusi ili krpice osuše, zamenite ih novim. Ovaj metod daje rezultate brzo – za 10 minuta do najviše sat vremena.

Kako ste se vi borili protiv dečije groznice i povišene temperature?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar