Menu 

Ako ove godine po prvi put planirate zimske praznike provesti na skijanju poslušajte naše male savete koji će vam pomoći da vam porodica bude sigurna na snegu.

Snežne radosti su ono čemu se klinci sigurno najviše raduju, a ako ove godine planirate odlazak na neku planinu evo šta je bitno da znate.

dreamstime_s_12368483

Pre nego se zaputite na snežnu planinu sa malim deteteom veoma je bitno da danima unapred pratite prognozu vremena, jer ukoliko vreme bude loše većinu vremena ćete morati provesti u zatvorenom prostoru. Mala deca i bebe bi napolje trebalo da izlaze jedino ukoliko je vreme sunčano i ako je tempratura vazduha koliko-toliko prihvatljiva.

Ako dete nije naviklo na planinski vazduh postoji velika mogućnost mučnina, nervoze i problema sa spavanjem. U tom slučaju davajte detetu dosta tečnosti i neka odmara dok se ne privikne na visinsku razliku. Kao i za more i za planinu će vam biti potrebna priručna apoteka sa paracetamolom, probioticima…

Na šta treba da obratite pažnju:

 • Pazite da beba ne provodi previše vremena napolju.
 • Obezbedite detetu toplu garderobu koja ne propušta sneg i vodu, uključujući kape, rukavice i naočale.
 • Ako dete nosite u kengur nosiljci po snegu, držite se ravnih i sigurnih staza.
 • Ako dete vozite u sankama sklonite se staza na kojima je prevelika gužva i koje su previše strme.
 • Proverite da li u sklopu smeštaja postoje posebna područja za dečiju igru.
 • Obavezno nosite obuću koja se ne kliže.

Kako obući dete za hladno vreme

Ako dete izlazi na sneg obucite mu jednodelni skafander koji ima kapuljaču ispod koje ćete staviti pamučnu ili pletenu kapu, ali morate obratiti pažnju da detetu bude udobno i da ga odelo ne sputava. Čak i ukoliko dete skija  biće mu potrebno mnogo slojeva odeće da mu ostane toplo. Pored sebe uvek imajte rezervni par čarapica i rukavica jer se na snegu dete smoči neverovatnom brzinom.

dreamstime_s_29473796

Pošto je kvalitetna oprema za sneg poprilično skupa, raspitajte se kod prijatelja da vam istu posude jer je to definitivno bespotreban dodatni trošak.

Dobre skijaške ili naočale za sunce su od velike važnosti kad je u pitanju zimovanje, a decu mažite kremom sa visokim zaštitnim faktorom.

dreamstime_s_34822300

Kad je dete spremno za skije?

Iako postoje zimovališta koja izdaju ski pasove za decu ispod četiri godine većina isnstruktora to ne preporučuje. Najniža granica su četiri godine i to pod uslovom da je dete dovoljno snažno, stabilno i ne plaši se. Nemojte forsirati dete na skije, dopustite mu da se igra u snegu svakim danom vašeg boravka na planini sve više.

Onog trenutka kad samo zatraži da stane na skije, pustite ga da proba.

Piši!
Širi dalje!
7 komentara
 1. Jelena Tofovski

  volim zimu a bogami i leto svako godisnje doba je lepo na svoj nacin

 2. Božica Makarić

  volim ljeto a zimu zbog blagdana.

 3. Osmanoska Janja Osmanoska

  Zimski sto posto.

 4. Milena Đokina Stankovic

  LETNJI

 5. Kata Medved

  ljetni

 6. Snezana Marinkovic

  Definitivno, letnji!

 7. Ivana Zivkovic

  Zimski

Napišite komentar