Menu 

Nova tinejdžerska dijeta je izazvala mnogo pažnje i zabrinula mnoge roditelje. Reč je takozvanoj dijeti sa kuglicama vate.

Informacije o ovoj, možemo slobodno reći, brutalnoj dijeti prepravile su društvene mreže, a uputstva se mogu naći i na Youtube-u. Stručnjaci upozoravaju roditelje da obrate pažnju na decu, jer je ova dijeta ekstremno rizična po zdravlje.

Najsklonije su joj tinejdžerke, koje će učiniti, čini se, sve da bi dobile idealnu figuru za kratko vrijeme.

Opasna dijeta sa kuglicama vate

Tinejdžerke natope kuglice vate sokom od narandže ili limuna i progutaju ih. Tvrde da se kuglice rašire u stomaku i da tako one onda imaju osećaj sitosti, pa jedu manje tokom dana i ne osećaju glad. I to je osnova dijete – dejstvo slično lekovima za suzbijanje apetita.

Međutim, već i sami zaključujete da je reč o vrlo opasnoj praksi, što su upozorili i medicinski radnici. Većina kuglica vate nije napravljena samo od vate (ponekad i nema vate uopšte), već od sintetičkih materijala, izbeljenih vlakana poliestera punih štetnih i opasnih hemikalija.

kuglice vate

To bi bilo isto kao da ste uzeli komad majice i natopili sokom, pa progutali. Užasno, bljutavo i vrlo opasno, ističu stručnjaci.

Ali, čak i da progutaju čistu organsku kuglicu vate i to može biti vrlo opasno. Gutanje bilo kakvog materijala, neprobavljivih vlakana dovodi do stvaranja takozvanih bezoara, grudvica (neprobavljena hrana i materijali), koji mogu biti opasni po život. Oni stvaraju zastoje u probavnom traktu. Bezoari se stvaraju kada neko proguta slučajno kosu ili nešto slično, a kuglice vate mogu stvoriti i opasnije probleme i ako se na vreme ne otkriju verovatno ćete završiti na operacionom stolu.

Nutricionisti smatraju da je ovo igranje ruskog ruleta sa zdravljem, a može doći i do izgladnjivanja i mnogih poremećaja u ishrani.

vata i stetoskopPoremećaj i upozorenja

Ovo nikako ne bi trebali smatrati dijetom. Reč je prvenstveno o poremećaju. Slično kao sa pacijentima koji od silne želje da smršaju jedu papir ili glinu da bi suzbili osećaj gladi. neki stručnjaci smatraju da ljude koji preteruju u dijetama treba okarakterisati kao obolele na psihičkoj bazi i tako ih treba i lečiti. Treba imati na umu da je samoubistvo najčešći uzrok smrti kod obolelih od anoreksije.

Milioni ljudi pate od nekog poremećaja povezanog sa njihovim izgledom ili ishranom. Roditelji treba posebno da obrate pažnju na to da li deca odbijaju da jedu, kakvi su im stavovi prema ishrani, da li su nesrećni zbog svog izgleda, da li su na nekim opasnim dijetama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar