Menu 

Jedna od večnih debata roditelja širom sveta vodi se oko toga treba li deci plaćati simbolično za obavljanje kućanskih poslova ili to treba da bude njihova obaveza. Donosimo vam situaciju sagledanu iz našeg ugla.

Mnogi roditelji veruju da plaćanjem obavljanja kućanskih poslova decu učimo obavezama i radnoj etici, jer ukoliko ne obave posao uopšte neće dobiti novac, a ukoliko ga obave slabo, džeparac će im biti umanjen. Time se na neki način deca od malih nogu uče da treba da se trude i da će biti plaćena u zavisnoti od toga koliko su dobri u onome što rade.

S druge strane postoji argument koji ni malo ne ide u prilog ovome, a to je da deci nije zanimanje usisavanje i pranje sudova i da ne treba da bivaju plaćena za nešto za šta nisu plaćeni ni njihovi roditelji. Bacanje smeća, pranje veša i pospremanje kreveta su obaveze koje treba da se obavljaju na dnevnoj bazi bez obzira da li ste za to plaćeni ili ne. To su obične ljudske veštine koje bi svi mi trebalo da znamo i obavljamo.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Razlozi protiv plaćanja

Da se razumemo, roditelji treba da uče decu kako da budu odgovorna kad su u pitanje finansije i zarađivanje, ali plaćanje svakog obavljanog kućanskog poslića možda i nije najbolji način za to.

Deca treba da dobijaju džeparac, ali ne zbog sitnica koje naprave u domu. Kažite im da o kući u kojoj svi živite svi treba jednako da vodite računa, držite je čistom i urednom, kako zbog ugodnosti tako i zbog zdravlja u krajnjem slučaju.

Šta se dešava ako dete ne obavi svoja zaduženja? Ono će posmiliti kako nema veze, roditelji će mu smanjiti džeparac ili mu neće platiti i nikom’ ništa. Kakvu poruku vi u stvari šaljete svom detetu na taj način?

Druga veoma loša strana ove prakse je što dete više ništa neće hteti raditi bez plaćanja i za svaki novi posao koji mu zadate kako bude odrastalo pitaće koliko će mu to biti plaćeno. Zamislite samo da vaše dete dobija mesečni džeparac za košenje trave u dvorištu. Šta će biti ukoliko mu komšija ponudi više novca, znači li to da kod kuće više neće kositi travu? Kako dete bude odrastalo ono će pronaći načine da zaradi sebi džeparac, a do tada bi trebalo da mu usadite navike koje će mu biti od velikog značaja kad poraste, a to je pospremanje za sobom i čišćenje nereda u kući.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

U kom slučaju je dobro plaćati deci

Uprkos svemu postoje slučajevi kad je potpuno u redu platiti deci za obavljeni posao, a to je onda kada odrade nešto što nisu njegova svakodnevna zadzženja kao što je pranje auta, pranje prozora ili čišćenje garaže, posebno ako dete štedi za neku novu igricu ili gedžet.

Ako dete želi da kupi nešto što si baš ne možete priuštiti odjednom zadajte mu listu zadataka koje će obavljati po kući i za koje će dobiti dodatni novac. Na taj način učite dete da uz malo više truda i rada može da dobije ono što želi, a i sebi ćete olakšati.

Deci odredite džeparac u zavisnosti od uzrasta i obaveza koje ima u kući. Odredite nedeljnu svotu, ali isto tako naglasite da će svota biti duplo manja ako tokom sedmice ne obavlja dobro svoje obaveze vezane za kuću, školu, kućne ljubimce. Na taj način dajete detetu podsticaj da se trudi, ali to nije vezano samo i isključivo za obavljanje kućanskih poslova nego na sve obaveze koje dete ima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar