Menu 

Deca jednostavno obožavaju da budu deo pripreme oko praznika. Od ukrašavanja jelke, izrade posebnih dekoracija pa sve do kupovine poklona. Ove godine povedie ih sa sobom u kupovinu poklona za porodicu i prijatelje, možda vam pomognu, a možda i nešto nauče.

Praznična kupovina poklona može biti sjajan povod da decu naučite kako da što bolje rukuju novcem, ali i da nauče kako se u vašoj porodici kupuju pokloni, šta je važno, a šta ne. Ono što je najbolje u svemu ovome, dete kroz planiranje i kupovinu prazničnih poklona neće osetiti da ga nečemu učite i biće zainteresovano celo vreme.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Isplanirajte kupovinu

Pre nego krenete u kupovinu veoma je važno da imate dobar plan, a u izradu plana uključite i dete. Takođe, veoma je važno da razgovarate o poklanjanju, o tradiciji i vrednostima koje se poštuju u vašoj porodici. Naučite dete da poklanjate zato što želite usrećiti drage ljude, a ne zato što nam je to nametnuto od marketinših kompanija koje na nama žele zaraditi. Veoma je važno da dete zna kako je važna pažnja i trud koji ste uložili za taj poklon, a ne njegova maloprodajna cena.

Lekcije primerene uzrastu

Deca predškolskog uzrasta verovatno neće u potpunosti moći shvatiti ceo koncept darivanja i verovatno će u svemu tome želeti nešto za sebe i zato je važno da znate koje su lekcije primerene kojem uzrastu. Manjoj deci će biti dovoljno da vas vide kako plaćate novcem poklone da shvate tu transakciju dok stariju decu možete učiti određivanju budžeta, štednji i tome koliko je važno da pametno planiraju pre nego krenu sa trošenjem novca.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pričajte o marketingu i kompulsivnoj kupovini

Deca obožavaju gledati kataloge igračaka i reklame tokom praznika, a sledeći put kad mu neka reklama privuče pažnju pokušajte razgovarati o marketingu. Pokušajte objasniti detetu da katalozi i reklame služe tome da privuku našu pažnju, da potrošimo što više novca i da im u većini slučajeva ne treba verovati.

Odredite detetu džeparac za kupovinu poklona

Kada kupuju i barataju novcem deca vežbaju računanje i donošenje odluka. Kad krenete u kupovinu dajte klincima školskog uzrasta skromni džeparac da kupi poklone za članove porodice i dajte mu potpunu slobodu da kupi šta god želi i uverite se da li je dete naučilo nešto iz vaših lekcija.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar