Menu 

Od malih nogu poželjno je da dete ima obaveze po kući, da pomaže i da učestvuje. Time stiče radne navike i uči se odgovornosti.

Ipak, morate proceniti koje to poslove vaše dete može da obavlja u skladu sa svojim godinama. Ako zadate deci nešto što nije u stanju da uradi izazvaćete kontraefekat , dete će se osećati nesposobno što je veoma loše.

Evo koje to kućne poslove deca mogu obavljati:

2 godine:

U ovom periodu dete može da donese pelenu za sebe ili mlađu sestru, može da kupi male igračke sa poda i sperma ih na svoje mesto.

pomaganje

3 godine:

U ovom periodu dete možete uključiti u pomaganje oko pripreme hrane, neka vam sipa brašno i neke druge namirnice. Isto tako može da vam pomaže oko rada u bašti.

4 godine:

Sa četiri godine dete može polako da pomaže pri brisanju prašine, recikliranju, postavljanu stola i spremanju garderobe u ormar.

5 godina:

Kao već veliki petogodišnjaci mogu samostalno da postave sto, brišu police koje mogu dohvatiti, pospremiti svoj krevet, hraniti kućne ljubimce.

6 godina:

Sad već prelaze na ozbiljnije operacije kao što su pražnjenje mašine za pranje suđa, pospremanje stola nakon večere, slaganje garderobe , samostalno čupanje korova i hranjenje mlađeg brata ili sestre.

7 godina:

Sedmogodišnjaci mogu usisavati, slagati suđe u mašinu za suđe, pospremati namirnice, brisati pod.

8 godina:

Sa osam već može da počne spremati svoja samostalna jela, prati suđe, čistiti kupatilo, zalivati biljke čitati mlađima.

9-10 godina:

Sad već možete svojoj deci prepustiti menjanje pelena mlađima, pranje auta, brisanje prozora, iznošenje smeća, skupljanje suvog lišća.

kosi travu

11-12 godina:

U ovom periodu možete na kratko dete zadužiti da čuva mlađeg brata, kosi travu i pere veš.

Uzmite u obzir da decu ne treba da umara pomaganje po kući, ne dozvolite da vas dete menja nego da vam pomaže, ne uskraćujte mu bezbrižno detinjstvo. Dozirajte poslove na pravi način i pohvalite ga svaki put kad uradi nešto dobro.

 

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Mihail Maksimov

    Tačno.

Napišite komentar