Menu 

Od trenutka kad u kuću donesemo novog člana, muči nas kako da pronađemo prave vaspitne metode po kojima ćemo vaspitavati naše dete. Uglavnom se veruje da je mama ta koja vodi glavnu reč i čije se vaspitne metode poštuju, ali pročitajte zašto tatine vaspitne metode mogu biti bolje?

Je li vam se ikad desilo da pred samo spavanje vaše dete počne da histeriše zbog neke sitnice samo da bi odložilo odlazak na spavanje? Je li vam se desilo da u tom trenutku tata uskoči, bez razgovora i dernjave i počne se zezati sa detetom, koje u sekundi zaboravi zbog čega je plakalo? Pre nego optužite vašu „jaču polovinu“ da je neozbiljan roditelj, razmislite još jednom mogu li njegove vaspitne metode da budu bolje.

Za početak čak i ako shvatite da njegove metode pale nemojte se truditi da ih oponašate niti on treba da oponaša vas, drugačiji pristupi decu neće zbuniti, nego će im ponuditi više opcija, što i nije tako loše.

Zašto su mame drugačije

Mame u većini slučajeva pokušavaju sprečiti da deca probaju bilo šta zbog čega bi se možda mogli povrediti, dok ih tate puštaju da rizikuju. Naravno, ovde se ne radi o diranju vrele ploče ili noža nego o recimo, penjanju na tobogan za malo veću decu. Ako ne pustite decu da probaju pomalo riskantne fizičke aktivnosti učinićete da budu previše oprezna bez želje da probaju nove stvari. Ako se dete boji pada nikad neće naučiti stvari, koje se bez padanja ni ne mogu naučiti, a time mu je uskraćena zabava.

Zašto treba da verujete u njegove vaspitne metode

Mame su previše osećajne i previše paze da stvari urade kako treba, po PS-u što bi se reklo, dok su tate poprilično opuštenije i manje porede svoju decu sa drugom decom što mame rade. Ponekad je dobro da tražite tuđi savet ili mišljenje, ali u većini slučajeva trebalo bi da se oslanjate na sopstveni instinkt. Mame na primer, preterano paze kako je dete obučeno, da li je sve u tonu, dok će tate paziti samo da detetu bude toplo i ugodno. Nekad preterivanje sa sitnicama nije dobro.

Da zaključimo, u većini slučajeva tate su puno ležerniji kad je vaspitanje deteta u pitanju, mame su u stanju da u detetu proizvedu osećaj krivice da bi ih dete poslušalo dok tate to ne rade ili rade vrlo retko.

Prepustite nekad uzde vašem partneru, možda ipak zna šta radi. Ovde možete pronaći najbolje aktivnosti za tate i decu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar