Menu 

Nikad nije prerano da se počne sa postavljanjem granica kod deteta. Pokazaćemo vam kako.

Kada vaše jednogodišnje dete počne vrištati u prodavnici tražeći slatkiš teško je naći načina kako da ga disciplinujete. Ipak,  dete od godinu dana još uvek ne možemo diciplinovati? Ili možemo? Dok su taktike sedenja na stolici ili u ćošku i zabrane, metode koje kod ovako male dece ne pale, najbolje je vreme je da svoje dete upoznate sa razlikom između dobrog i lošeg.

Roditelji uglavnom misle da je disciplina rezultat kažnjavanja što je daleko od istine. Sa jednogodišnjacima disciplina bi trebalo da bude socijalizacija i postavljanje granica.

Probajte da se kontrolišete, da ne galamite na dete kada počne da zanoveta, jer će vaš ton još više da ga uznemiri. Umesto galame probajte detetu odvući pažnju nekom zabavnom aktivnošću. Ako se dete, na primer, penje na naslon od kauča, spustite ga na pod i počnite mu čitati ili donesiti neku igračku koju voli. Ova metoda naučiće dete gde je granica.

Ako mislite da je dopuštanje vašem uplakanom detetu da pojede keks pre večere „samo ovaj put“ potpuno bezopasno, grdno se varate. Time samo ohrabrujete dete da bude uporno da isto to dobije i sutra. Veoma je važno da postavite granice i ne odstupate. Jedna od bitnijh stavki jeste da se oba roditelja pridržavaju ovih pravila jednako. Ako detetu šaljete drugačije poruke, da li sme ili ne sme da prska vodu dok se kupa ili mora li ili ne sedeti u stolici za hranjenje za vreme ručka, zbunjujte i frustrirate ga.

Ako vašem detetu govorite „NE“ celo vreme dete može potpuno da ogugla, ili što je još gore da počne da je koristi kad nešto ne želi da uradi. Čuvajte ne za situacije kada je u pitanju sigurnost. Ako dete krene da dira vrata od rerne, onda odlučnim glasom viknite NE, ali kad su pitanju neke druge stvari birajte složene rečenice i pravila. Umesto NE, recite mu „Nemoj skidati cipele u autu, sačekaj da dođemo kući“.

Deca u ovom uzrastu više prate pogledom nego što slušaju zato im pokazujte. Ako je vaše dete grubo prema ostaloj deci u parku. Pokažite kako bi trebalo da se ponašaju. Uzmite detetovu ručicu i pomazite drugo dete. Ili ako imate problema sa pranjem zubića, perite ih zajedno, neka vam to bude zajednička rutina.

Ponekad deca reaguju burno zbog nemogućnosti da se izraze na pravi način, a to je njihov način da privuku pažnju. Zato bi trebalo da pohvalite dete svaki put kad uradi nešto što vam se sviđa ili ispoštuje neko od pravila. Time mu pokazujete da dobrim ponašanjem dobija i zasluženu pažnju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar